GroenLinks

GroenLinks wil aanvullingen op Turkije-rapport Eurlings

Onderhandelingen EU-lidmaatschap Turkije 21 juni 2006

GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk (voorzitter van de Turkije-delegatie) stelt een aantal verbeteringsvoorstellen voor in een verslag over de situatie in Turkije. Lagendijk noemt het oorspronkelijke voorstel van CDA-er Eurlings een goede basis, maar er zijn een aantal zaken die niet genoemd worden. Ook is de weergave van de manier waarop de onderhandelingen verlopen niet accuraat.

Lagendijk stelt voor om een paragraaf toe te voegen waarin Turkije gevraagd wordt om voor dienstweigeraars de mogelijkheid van vervangende dienstplicht in te voeren. "Ondanks uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens die dit veroordelen, belanden in Turkije nog steeds mensen in de gevangenis, omdat ze weigeren hun militaire dienstplicht te vervullen", aldus Lagendijk.

Hoofddoekjes
Ook wil Lagendijk dat het parlement zich uitspreekt over het dragen van hoofddoekjes door studenten op Turkse universiteiten. Lagendijk: "Volgens de opiniepeilingen is meer dan de helft van de Turken voor het opheffen van het verbod van dragen van hoofddoekjes. De politieke moed om dit taboe-onderwerp aan te pakken ontbreekt. Ik vind dat het Europees Parlement deze discussie moet aanzwengelen."

Zie ook:


* dossier Turkije

«