Ministerie van Justitie

Persbericht

Sectoren stads- en streekvervoer en spoor oefenen met NCTb alerteringssysteem terrorismebestrijding
22 juni 2006
De sectoren Stads- en Streekvervoer en Spoor hebben vandaag met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) geoefend met het Alerteringsysteem Terrorismebestrijding (ATb). Het ging daarbij om een papieren oefening waarin de besluitvormingsprocessen, informatie-uitwisseling tussen de NCTb, operationele diensten en de sectoren en de wijze van communicatie met het publiek zijn geoefend. Aan de oefening met de stads- en streekvervoersector namen de RET (Rotterdam), HTM (Den Haag), GVB (Amsterdam), GVU (Utrecht), Arriva, Connex Transport Nederland, Connexxion, OV 9292 reisinformatiegroep, het ministerie van Verkeer & Waterstaat en Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), de werkgeversorganisatie van beroepsgoederen en personenvervoer deel. De oefening met de sector Spoor is gedaan met vertegenwoordigers van de Nederlandse Spoorwegen, Prorail en de RET en GVB (voor metro). Ook daar nam het ministerie van Verkeer en Waterstaat aan deel.

Het oefenscenario voor de sector Stads- en streekvervoer betrof een situatie van matige dreiging. Dit betekent dat er weliswaar geen concrete terroristische dreiging is maar toch voldoende aanleiding is gevonden om verscherpte waakzaamheid in acht te nemen). De oefening voor de sector Spoor betrof eveneens een scenario van matige dreiging.

Het ATb is bedoeld voor overheidsdiensten en bedrijfssectoren. Het stelt de autoriteiten in staat de situatie te controleren en maakt duidelijk welke mate van alertheid geboden is en welke maatregelen daarbij nodig zijn. Het Alerteringssysteem kent een aantal niveaus: hoe groter de dreiging, hoe verder er wordt opgeschaald.

De oefening vindt plaats in een reeks waarin tevens de andere aangesloten sectoren oefenen zoals Schiphol, Nucleair, Gas, Elektriciteit, en Haven Rotterdam-Rijnmond. In het najaar zal een cyclus operationele oefeningen plaatsvinden. Meer informatie over het Alarmeringssysteem Terrorismebestrijding en de actuele alerterings-niveaus van alle aangesloten sectoren zijn te vinden op: www.nctb.nl/alertering.