Partij van de Arbeid


Den Haag, 21 juni 2006


PvdA-kamerlid dient klacht in bij NMa tegen NS


PvdA-kamerlid en woordvoerder openbaar vervoer Sharon Dijksma dient bij de vervoerkamer van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een klacht in tegen de Nederlandse Spoorwegen. De NS gebruikt volgens Dijksma haar positie als concessiehouder op het kernnet om haar zusterbedrijf HSA, de exploitant van de HSL, te bevoordelen.


Momenteel rijden de treinen naar Antwerpen-Brussel via Roosendaal met een frequentie van 1 keer per uur. Dezelfde frequentie geldt voor de stoptrein tussen Roosendaal en Antwerpen.
Met de komst van de HSL-Zuid worden de 17 Intercitytreinen per dag vervangen door slechts
8 HSL-treinen, tegen een veel hoger tarief. Voor Brabant betekent de komst van de HSL-Zuid dus een forse achteruitgang in de kwaliteit van de verbinding met België.


In de Randstad speelt iets soortgelijks. Tussen Den Haag Centraal en Schiphol rijden er na 2007 op het bestaande net geen rechtstreekse treinen meer tussen Rotterdam Centraal en Schiphol. Reizigers die geen HSL-toeslag willen betalen moeten overstappen of omreizen via Haarlem.


Het lijkt er veel op dat de Nederlandse Spoorwegen, dat voor 90 procent deel uitmaakt van het HSA-consortium, op de HST-concessie kon offreren vanwege hun machtspositie op het hoofdrailnet. Het hoge concessiebedrag probeert men terug te verdienen door de reiziger geen andere keus te laten dan van het veel duurdere HSL-spoor gebruik te maken. Natuurlijk wil Sharon Dijksma dat de HSL een groot succes wordt, maar het moet niet zo zijn dat reizigers op het traditionele spoornet de HSL in worden gedwongen.


Dijksma betreurt het dat de minister een afwachtende houding aanneemt in deze kwestie. Dijksma: "Bij de minister vang ik steeds bot, dus mij rest niets anders dan gebruik te maken van een vrij onorthodoxe methode en dat is het indienen van een klacht bij de NMa. Het lijkt mij goed als de NMa eens gaat bekijken of de NS haar boekje niet te buiten is gegaan".


Voor nadere informatie: Sharon Dijksma, 06 - 18 30 58 18


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 104

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl