Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 21 juni 2006

Kruidentuin Rekerhout wordt feestelijk heropend

De kruidentuin in de Rekerhout is weer in zijn oude luister hersteld. Wethouder S. Binnendijk en de heer J. Zwoferink, algemeen directeur van VSM geneesmiddelen, leggen op zaterdag 1 juli de laatste hand aan de beplanting. Bezoekers kunnen genieten van dans, muziek en rondleidingen.

Het afgelopen half jaar hebben gemeente Alkmaar, VSM Geneesmiddelen, het IVN, het Clusiuscollege en een vaste groep vrijwilligers samengewerkt om de kruidentuin opnieuw in te richten. Ook de heer J.D. ten Hoonte, die de tuin ontworpen heeft, was bij de herinrichting betrokken. De kruidentuin is oorspronkelijk in 1981 aangelegd. Nadat enkele jaren geleden asbest in de grond was geconstateerd, raakte deze in verval. Sinds begin 2005 wordt de Rekerhout in fases gemoderniseerd. Voorafgaand is aan wijkbewoners gevraagd wat zij veranderd wilden zien in het park. Veel bewoners gaven toen aan dat ze de kruidentuin graag terug wilden. Aan die wens is nu gehoor gegeven. Afgelopen winter is de bodem gesaneerd; dit voorjaar is onder meer de beplanting aangebracht.

In de kruidentuin is meer te zien dan kruiden alleen. Wie de tuin bezoekt, ontdekt hoe door de eeuwen heen is omgegaan met planten en ziet welke rol planten hebben gespeeld en soms nog steeds spelen in geneeskunde, geloof en bijgeloof. De tuin is ingedeeld in 'thema-kamers'. Zo is er een kamer met geneeskruiden, een rozengaerde, een kamer van smaak en geur en een kamer met verfplanten. In de tuin is ieder jaargetijde wat te beleven. Bij het onderhoud van de tuin is een vaste groep van enthousiaste vrijwilligers betrokken.

Programma
Op zaterdag 1 juli wordt de kruidentuin feestelijk heropend. Belangstellenden zijn vanaf 13.30 uur welkom bij de kinderboerderij. De rest van het programma vindt plaats in de kruidentuin. Wethouder S. Binnendijk en de heer J. Zwoferink, algemeen directeur van VSM Geneesmiddelen, leggen rond 14.00 uur gezamenlijk de laatste hand aan de beplanting. Kinderen krijgen voor aanvang een ballon uitgereikt, die zij tijdens het openingsmoment mogen oplaten.

De opening wordt muzikaal begeleid door Eva Boon, met mystieke klanken van fluit, trommel, klankschalen en stem. De dansgroep Dentro & Fuera (Dansstudio Dentro) zal de tuin op een bijzondere wijze met dans 'inwijden'. In een moderne dansact zijn natuurthema's verwerkt als wind en milde zomerregen.

Van 14.30 uur tot ca. 16.00 uur kunnen bezoekers een rondleiding in de kruidentuin krijgen. Start ieder kwartier.
In de kinderboerderij is een tentoonstelling te zien over de herinrichting van de kruidentuin.