Unicef



Organisaties achter 'Geen kind in de cel' verzamelen voor petitie 138.000 handtekeningen
21 juni 2006, Den Haag - Vandaag heeft Ineke Bakker, algemeen secretaris van de Raad van Kerken, voor de gebouwen van de Tweede Kamer op het Plein in Den Haag een petitie aangeboden aan de kamerleden Dittrich, De Vries en Van Fessem. In de petitie, ondertekend door ruim 138.000 Nederlanders, vragen negen maatschappelijke organisaties om vreemdelingenkinderen in afwachting van hun uitzetting niet langer vast te zetten in gevangenissen.

De organisaties hebben de afgelopen maanden actie gevoerd onder het motto 'Geen kind in de cel'. Nederlanders die de actie wilden steunen, konden hun handtekening plaatsen op handtekeningenlijsten of op de website www.geenkindindecel.nl. Ineke Bakker zei bij de overhandiging van de petitie aan de kamerleden De Vries (PvdA), Dittrich (D66) en Van Fessem (CDA) dat het aantal van 138.000 handtekeningen de komende tijd naar verwachting zal worden overschreden. De organisaties hopen dat de kamerleden - die zich onder meer bezighouden met het asielbeleid - de boodschap dat vreemdelingenkinderen niet mogen worden opgesloten zullen overbrengen aan de ministers Donner van Justitie en Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie.

Reuzensleutels
Vóór de overhandiging van de petitie versierden kinderen op het Plein enorme houten sleutels. De mooiste sleutel zou door Ineke Bakker worden gebruikt om de kinderen in gevangenschap op symbolische wijze te bevrijden. Maar Bakker vond alle sleutels even mooi, dus ze had een reuzensleutelbos tot haar beschikking. Onder begeleiding van gerinkel van echte sleutels werden daarna ballonnen opgelaten.

'Geen kind in de cel' is een actie van Amnesty International Nederland, Defence for Children International Nederland, Stichting INLIA, Kerkinactie, Stichting Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers Humanitas (SAMAH), Raad van Kerken, Unicef Nederland, VluchtelingenWerk Nederland en Stichting Kinderpostzegels Nederland.

Website 'Geen kind in de cel'