GroenLinks

Open brief aan Tweede Kamer over passagiersgegevens

Onderhandelingen VS - EU 21 juni 2006

In een open brief drukt GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg alle Tweede Kamerleden op het hart om de privacy van luchtreizigers beter te beschermen. Het Europese Hof van Justitie heeft op 23 mei het akkoord tussen de EU en de VS over de overdracht van passagiersgegevens in de luchtvaart nietig verklaard.

Volgens het Hof heeft de EU niet de juiste rechtsgrondslag gebruikt. Het is nu dus aan de Tweede Kamer om te beletten dat minister Donner van Justitie niet in de Europese ministerraad instemt met een nieuwe overeenkomst om gevoelige persoonsgegevens aan de VS ter beschikking te stellen.

Het huidige akkoord loopt op 30 september af. Tweede Kamerlid Nevin Özutök (GroenLinks) heeft daarom woensdag bij een overleg met justitieminister Donner en staatssecretaris voor Europese Zaken, Nicolaï geëist dat het kabinet zo snel mogelijk met een reactie op de brief van Kathalijne Buitenweg komt.

Het akkoord gaat over over de overdracht van passagiersgegevens zoals creditcardnummers en welke maaltijden een passagier eet op de vlucht naar de VS. Volgens Buitenweg zijn deze gegevens niet relevant. De VS wil niet overgaan naar een systeem waarbij zij de gegevens van de luchtvaartmaatschappijen krijgen aangeleverd. Ze willen zelf de mogelijkheid houden in de databanken van deze maatschappijen rond te neuzen.

Zie ook:


* volledige tekst open brief Kathalijne Buitenweg

«