Ingezonden persbericht


Open brief aan staatssecretaris Van Geel over gezondheidseffecten van electromagnetische straling

Geachte redactie,

bijgaand treft u de open brief aan staatssecretaris van Geel aan, die wij hem toesturen in verband met zijn wel erg voorbarige reactie op het onlangs gepubliceerde Zwitserse rapport over het onderzoek naar de gezondheidseffecten van electromagnetische straling. Wij hopen dat u bereid bent, gezien het belang van dit onderwerp voor alle Nederlanders, deze brief in uw opinie-rubriek te plaatsen.

Open brief aan de heer drs. P.L.B.A.van Geel, staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Bunnik, 21 juni 2006

Geachte staatssecretaris,

In Nederland leven vele honderden mensen die dagelijks ernstige gezondheidsklachten hebben die zij wijten aan de nabijheid van elektromagnetische stralingsbronnen (EMS), waaronder GSM en UMTS antennes en hoogspanningsmasten. Begin juni werd eindelijk het langverwachte rapport gepubliceerd van het Zwitserse onderzoek naar mogelijke gezondheidseffecten als gevolg van EMS

Uw wel erg snelle en daardoor mogelijk onzorgvuldige reactie in de media op dit onderzoeksrapport staat in groot contrast met de lange tijd die het heeft geduurd voordat het rapport (het onderzoek vond plaats tussen februari en mei 2005) werd gepubliceerd.

Met uw nogal vergaande uitspraak dat er nu zou zijn aangetoond dat er geen gezondheidsrisico's zijn verbonden aan EMS heeft u niet alleen deze mensen in de steek gelaten maar met hen mogelijk vele tienduizenden Nederlanders, die ook gezondheidsklachten hebben, maar zich niet bewust zijn van enig oorzakelijk verband met EMS. De druk die er van deze uitspraak uitgaat op gemeentebestuurders om de aangehouden uitgifte van vergunningen voor het plaatsen van nieuwe UMTS-antennes alsnog vrij te geven is hierdoor enorm vergroot en naar onze mening onverantwoord. Het overgrote deel van de EMS-gerelateerde gezondheidsklachten die het Meldpunten Netwerk Gezondheid en Milieu de afgelopen jaren heeft geregistreerd is onmiskenbaar serieus van aard en dient te worden beschouwd als een niet te negeren signaal dat EMS gezondheidsbedreigende effecten kan veroorzaken.

Het onderzoek dat in Zwitserland is uitgevoerd onderscheidt zich niet alleen van het eerdere TNO onderzoek door een nog betere gestructureerde aanpak, epidemiologisch verantwoord en door integere wetenschappers uitgevoerd, maar ook door andere keuzes met betrekking tot de grootte en de aard van de onderzoeksgroep. Er is daarmee eigenlijk geen sprake meer van een herhalingsonderzoek. De uitkomsten van het Zwitserse onderzoek zijn daarmee niet meer helemaal vergelijkbaar met het TNO onderzoek uit 2003. Wel gaat het net als bij het TNO onderzoek alleen over acute effecten na kortdurende blootstelling. Uitgestelde effecten, zoals die veelvuldig door electrogevoeligen worden gerapporteerd en effecten van langdurige blootstelling komen in dit, noch in het TNO- onderzoek aan bod.

De conclusies die de Zwitserse onderzoekers dan ook trekken zijn, anders dan u in uw brief stelt, tamelijk terughoudend. Zij stellen de uitkomsten van het TNO onderzoek niet te kunnen bevestigen. Dit betekent echter nog niet dat daarmee is vast komen te staan dat er geen causaal verband is tussen EMS en verschillende gezondheidsklachten. Ook stellen zij uitdrukkelijk in hun rapport dat "geen conclusies kunnen worden getrokken over korte, noch lange termijn effecten door EMS blootstelling op de menselijke gezondheid " (vertaling MNGM). Bovendien zijn er recentelijk nog meer onderzoeken uitgevoerd, o.a. in Denemarken, Engeland en Japan. Hieraan wordt op pag. 8 en 22 in het rapport wel aan gerefereerd, maar deze onderzoeken spelen in uw beoordeling van de conclusies kennelijk geen rol. Juist deze onderzoeken geven indicaties aan over effecten met betrekking tot het welzijn en cognitief functioneren van de aan EMS blootgestelde proefpersonen.

Het is uit de vele reacties op uw besluit in de media en vanuit betrokken beroepsgroepen duidelijk dat er in brede kring ernstige twijfels bestaan over dit onderzoek, onder andere vanwege de toegepaste testmethoden, de grootte van de testgroep, de periode en de mate waaraan de testpersonen aan EMS werden blootgesteld. Deze wijken alle in sterke mate af van de blootstellingsituaties in de werkelijkheid. En juist het TNO-onderzoek kwam dichterbij de werkelijkheid omdat daar met aangesloten (weliswaar ook korte) blootstellingen werd gewerkt in tegenstelling tot de interval-methodiek van de Zwitsers.

Vanwege alle hiervoor genoemde punten van twijfel met betrekking tot het genoemde onderzoek vinden wij het onverantwoord dat u van de gemeenten verlangt van nu af aan geen belemmering meer op te leggen voor de plaatsing van UMTS-antennes in Nederland.

Wij verzoeken u dringend zo spoedig mogelijk in te gesprek te gaan met de verschillende kennisinstellingen voor gezondheid en milieu in Nederland om nader advies in te winnen over de verschillende interpretaties van de conclusies van het Zwitserse onderzoek. Wij zouden het op prijs stellen dat ook u, op basis van de voorgestelde consultatieronde, het door uw ministerie zo van groot belang geachte voorzorgprincipe hanteert.

Hoogachtend,
Namens de Stichting Meldpunten Netwerk Gezondheid en Milieu

F. Raaphorst
(directeur)

---- --
Met vriendelijke groeten

Frits Raaphorst
directeur Meldpunten Netwerk Gezondheid en Milieu
(Voor redacties: 06-45506200)