Senternovem


Symposium Nieuwe visies op windturbines in het Nederlandse landschap 21 juni 2006

Aanvangsdatum

21-06-2006

Windenergie is in volle ontwikkeling, zowel op zee als op land. Dit houdt onder meer in dat er in het Nederlandse landschap de afgelopen decennia windturbines verschenen. Inmiddels is duidelijk dat windenergie een eigen landschappelijke benadering vereist. De afmetingen van de turbines nemen fors toe, en ook het aantal windturbines zal de komende jaren nog stijgen.

Molens in de stad - fotografie Hans van Houwelingen Het is niet langer de vraag of er windturbines gaan komen, maar hoe en waar. Tot nu toe werd vaak gedacht in technische termen van "landschappelijke inpassing". Deze benadering blijkt achterhaald en het gaat nu meer om de vraag: wat is de visie op windturbines in het Nederlandse landschap? Met andere woorden: Welke betekenis kunnen moderne windturbines geven aan het Nederlandse landschap? Is een landschappelijke revolutie denkbaar zoals ten tijde van de gouden eeuw, toen de, nu als romantisch ervaren poldergemalen en de graanmolens en masse in Nederland verschenen en de nodige energie leverden? Zouden de hedendaagse technologisch vormgegeven windturbines bijvoorbeeld bijdragen aan een beeld van vooruitgang en dynamiek of van milieubewust zijn en daadkracht? Of zijn de windturbines uiteindelijk hetzelfde lot beschoren als de hoogspanningsmasten en slechts geaccepteerd als noodzakelijk kwaad.

Vijf nieuwe visies
Tijdens het symposium presenteren wij u nieuwe ontwerpen op windturbines in het Nederlandse landschap. Het Atelier Rijksbouwmeester en SenterNovem hebben vijf ontwerpers de opdracht gegeven hun visie te geven op de komende generatie windturbines in het Nederlandse landschap. Daarin komt de ruimtelijke en ook de semantische kant aan de orde . De ontwerpers hebben zich voorbereid onder andere door in Noord Duitsland de meest moderne turbines van 120 m ashoogte en 112 m rotordiameter te bekijken.

Als opdrachtgevers willen we deze verfrissende maar zeker ook realistische nieuwe benaderingen voor het toekomstig landschapsontwerp met windturbines graag met u delen tijdens dit symposium.

Presentatie en discussie
De ontwerpers Winy Maas van MVRDV, Pieter Bannenberg van NL Architects, Paul van Beek landschapsarchitecten, Ton Matton van MattonOffice en de kunstenaar Hans van Houwelingen, presenteren ieder hun visie.

Drie deskundigen, waaronder landschapsarchitect Lon Schöne en Miriam de Rijk van Stichting Natuur en Milieu geven een reactie op de ontwerpen.

De aansluitende discussie leidt de Rijksadviseur voor het Landschap Dirk Sijmons.

Het programma


-
Ontvangst

13.30

- Opening: Staatssecretaris Van Geel (o. v. b)
14.00

- Inleiding: Dirk Sijmons (Rijksadviseur voor het Landschap) en Albert Jansen (SenterNovem) 14.15

- Presentatie
ontwerpers
14.30 Pieter Bannenberg, NL Architects
Paul van Beek, Paul van Beek landschappen Ton Matton, MattonOffice
Hans van Houwelingen, kunstenaar
Winy Maas, MVRDV

-
Pauze

16.00

- Reactie op
ontwerpen
16.30 Mirjam de Rijk Stichting Natuur en Milieu Lon Schöne Landschapsarchitect
Martijntje Smits TU Eindhoven

-
Discussie

17.15

-
Borrel

17.45

Optioneel kijkje aanbouw Near Shore Windpark (excursie)

Wilt u zelf nieuwe onwikkelingen zien en beleven? Voorafgaand aan het symposium bieden we u de gelegenheid om in IJmuiden kennis te nemen van de nieuwste ontwikkeling rond de aanbouw van het Near Shore Windpark en om de voormontage van de grootste wind-turbines te zien. Een bus brengt u vanaf de symposiumlocatie in Amsterdam naar IJmuiden en terug. De bus vertrekt om 11.00 uur. Deze excursie is inclusief lunch. De kosten van de excursie bedragen EUR 15,-. Als u wilt deelnemen aan deze excursie, dan dient u dit apart te vermelden bij uw aanmelding voor het symposium. Er kunnen maximaal 50 personen deelnemen aan de excursie.

Locatie

11 restaurant bar club in (het voormalig postgebouw bij het Centraal Station te Amsterdam), Oosterdokskade 3-5, 1011 AD Amsterdam.

Toegangsprijs

gratis (m.u.v. de excursie Near Shore Windpark)

Contact

U kunt zich per e-mail opgeven voor het symposium en/of de excursie: secretariaat213-214@senternovem.nl.

Voor inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met Bram Verhave, Atelier Rijksbouwmeester, 06 52476545, bram.verhave@minvrom.nl of Albert Jansen, SenterNovem, 030 2393549.
Wijzigingsdatum | 18-05-2006