Gemeente Sneek


Gratis parkeren op nieuw terrein Bolswarderpoort

Op woensdag 21 juni gaat het nieuwe parkeerterrein aan de Bolswarderweg open. Op dit terrein Bolswarderpoort kunnen voorlopig zo'n 150 auto's worden geparkeerd en in het najaar komen er nog ongeveer 40 plaatsen bij. Net als op het parkeerterrein aan de Kanaalstraat is parkeren op Bolswarderpoort gratis.

Het terrein Bolswarderpoort ligt op loopafstand van het winkelcentrum van Sneek, op het terrein tussen de spoorweg en het benzinestation. De verwachting is dat vooral langparkeerders en werknemers uit de binnenstad er gebruik van zullen maken.

De circa 40 extra parkeerplaatsen op Bolswarderpoort worden in het najaar gerealiseerd. Vanwege een kapprocedure en met het oog op het broed- en het kraamseizoen van de watervleermuis moet de aanleg hiervan nog even wachten.
Daarnaast wordt bekeken of er na de sloop van bebouwing aan de Kanaalstraat extra parkeerplaatsen kunnen worden gerealiseerd en of de toegang tot het parkeerterrein aan de Kanaalstraat kan worden verbeterd. De toegang bevindt zich nu naast de ingang van het busstation.

Het bereikbare hart
Bij het vaststellen van de parkeernotitie "Het bereikbare Hart", afgelopen januari, koos de gemeenteraad voor een flinke uitbreiding van de parkeercapaciteit rond het stadscentrum van Sneek. Het doel is dat er ook op drukke zaterdagmiddagen ruim voldoende parkeergelegenheid moet zijn om aan de vraag naar parkeerplaatsen te voldoen. Er is onder meer besloten dat aan het Boschplein een parkeergarage moet komen met 600 parkeerplaatsen. Verder wil de gemeente op termijn op de locatie Bolswarderpoort structurele parkeercapaciteit ontwikkelen, in combinatie met een woon/werklocatie.

Om de uitbreiding van parkeergelegenheid rond de stadskern te financieren zal op het Veemarktterrein betaald parkeren worden ingevoerd. Op het Veemarktterrein wordt veel geparkeerd door werknemers uit het centrum. Daarnaast is het nu nog gratis terrein populair bij bezoekers van de stadskern. Ondernemers uit de binnenstad hebben zich er daarom hard voor gemaakt dat er op het terrein aan de Bolswarderweg voorlopig gratis parkeergelegenheid voorhanden blijft. Bijkomend doel van dit alles is werknemers te stimuleren gebruik te maken van dit terrein in plaats van te parkeren in woonwijken rond het centrum.

Tijdens de bouw van de parkeergarage aan het Boschplein gaan tijdelijk parkeerplaatsen verloren. Deze zullen tijdens de bouw voor een deel worden gecompenseerd in de directe nabijheid het Boschplein. Daarnaast vormen de nieuwe, gratis parkeerplaatsen op het terrein Bolswarderpoort een compensatie voor het tijdelijk wegvallen van parkeergelegenheid op het Boschplein. Door het realiseren van extra parkeergelegenheid aan de rand van het centrum blijft het met name voor werknemers in de binnenstad en voor langparkeerders aantrekkelijk om de auto nabij het centrum te parkeren.

© copyright 2006 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 14-6-2006