GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Tweede Kamer bespreekt morgen nieuw akkoord passagiersgegevens

Brussel, 20 juni 2006 - De Tweede Kamer beslist morgen of zij de Nederlandse regering de vrije hand geeft bij het sluiten van een nieuw Europees akkoord met de Verenigde Staten. Het akkoord gaat over het uitwisselen van passagiersgegevens. In een open brief aan de kamerleden drukt GroenLinks-europarlementariƫr Kathalijne Buitenweg hen op het hart om de privacy van luchtreizigers beter te beschermen.

Het Europese Hof van Justitie heeft afgelopen 23 mei het akkoord tussen de EU en de VS over de overdracht van passagiersgegevens in de luchtvaart nietig verklaard. Volgens het Hof heeft de EU niet de juiste rechtsgrondslag gebruikt. Het is nu aan de Tweede Kamer om te beletten dat minister Donner van Justitie niet instemt met een nieuwe overeenkomst om gevoelige persoonsgegevens aan de VS ter beschikking te stellen.

Het gaat om passagiersgegevens zoals creditcardnummers en welke maaltijden een passagier eet op de vlucht naar de VS. Volgens Buitenweg zijn deze gegevens niet relevant. De VS wil niet overgaan naar een systeem waarbij zij de gegevens van de luchtvaartmaatschappijen krijgen aangeleverd. Ze willen zelf de mogelijkheid houden in de databanken van deze maatschappijen rond te neuzen.


------------------------------

Zie de openbrief van Kathalijne Buitenweg in de bijlage.



GroenLinks in de Europese Unie