Wreedheid sleutel om walvisjacht te stoppen

Wspa

Utrecht, 20 juni 2006

Wreedheid is het sleutelwoord om walvisjacht te stoppen De wreedheid van de moderne walvisjacht is het sleutelwoord om het moratorium te handhaven. Dat zeggen dierenwelzijnsorganisaties vandaag op St. Kitts bij het slot van een historische jaarvergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC), die de afgelopen dagen voor de 58e keer plaatsvond.

Voor het eerst in een kwart eeuw behaalden de pro-walvisvarende landen een meerderheid binnen de IWC. Tegelijkertijd spraken maar liefst 13 anti-walvisjachtlanden hun bezorgdheid uit over de wreedheid waarmee de walvisjacht gepaard gaat. Nog nooit was dit onderwerp zó nadrukkelijk aanwezig tijdens een IWC-vergadering. Iedere poging het verbod op de commerciële walvisjacht op te heffen, zal uiteindelijk dan ook stuklopen op die wreedheid, aldus Whalewatch, de internationale coalitie van dierenwelzijnsorganisaties.

Wetenschappelijk onderzoek dat dit jaar tijdens de vergadering werd gepresenteerd, bevestigde opnieuw dat het midden op zee niet mogelijk is op humane wijze een walvis te doden. Als je vanaf een bewegende boot een dier probeert te raken dat zich gedeeltelijk onder water bevindt, is onnauwkeurigheid onvermijdelijk. Zo'n slecht schot zorgt voor een lange en pijnlijke dood bij de getroffen walvis. In de Zuidelijke IJszee, onder slechte weersomstandigheden, is de situatie nog zorgelijker. Cijfers tonen aan dat tijdens de Noorse walvisjacht 1 op de 5 walvissen niet direct dood is; bij de Japanse jacht treft dat lot zelfs 2 op de 5 walvissen. Sommige walvissen doen er langer dan een uur over om te sterven.


Noot voor de redactie;