Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 162 TR
Datum: 20 juni 2006

Sicko Heldoorn voorzitter gebiedscommissie Dongeradeel

Op voortstel van de Stuurgroep Integrale Gebiedsontwikkeling Dongeradeel hebben Gedeputeerde Staten van Fryslân Sicko Heldoorn benoemd als voorzitter van de in te stellen gebiedscommissie Dongeradeel. In Dongeradeel wordt een nieuwe werkwijze toegepast om de structuur van de landbouw in het gebied te verbeteren en tegelijkertijd wensen op het gebied van natuur, water, recreatie en de leefbaarheid van het platteland in nauwe samenwerking met de streek te realiseren. Hiervoor wordt op dit moment een Programma van Aanpak opgesteld dat dient als basis voor de uitvoering door een gebiedscommissie. Deze gebiedscommissie wordt geïnstalleerd op voorwaarde dat de streek komende herfst het Programma van Aanpak goedkeurt.

Als voormalig gedeputeerde van de provincie Fryslân heeft Heldoorn tien jaar het landelijk gebied in portefeuille gehad. Vanuit die functie heeft hij een breed netwerk opgebouwd in de hele provincie en daarbuiten. Communicatie met alle belanghebbenden en draagvlak noemt hij belangrijke voorwaarden voor het slagen van zo'n proces. Als motivatie voor het willen oppakken van het voorzitterschap van de gebiedscommissie noemt hij zijn grote affiniteit met het landelijk gebied; 'naast het burgemeesterschap ligt op dat terrein mijn hart'. Naast het feit dat hij als gedeputeerde veel met Dongeradeel te maken heeft gehad, heeft hij in het begin van zijn carrière in (Oost)Dongerdeel gewerkt. Heldoorn: 'Het is een gebied dat onmiskenbaar uitbreidingsmogelijkheden voor de landbouw heeft. Het is heel goed om dat te realiseren in 'oparbeidzjen' met water, recreatie, leefbaarheid van het platteland en natuur.'

LTO-Noord, gemeente Dongeradeel, provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân hebben in juli vorig jaar de handen ineen geslagen en een project voor Integrale gebiedsontwikkeling in Dongeradeel opgestart. De afgelopen maanden heeft Dienst Landelijk Gebied in opdracht van de betrokken partijen mogelijke projectideeën en wensen geïnventariseerd die passen binnen de gebiedsontwikkeling Dongeradeel. Deze activiteiten worden uiteengezet in een Programma van Aanpak dat in november aan de streek wordt voorgelegd. Het is dan aan de streek om te besluiten of het Programma van Aanpak wordt uitgevoerd door een vervolgens te installeren gebiedscommissie Dongeradeel.


---- --