Gemeente Vlaardingen


Aangevraagde kapvergunningen

Gepubliceerd op: 21 juni 2006
Reageren tot: 20 juli 2006 (dode bomen en Verschuurstraat)


* Zieke en afgekeurde bomen

* Dode bomen

* Verschuurstraat

* Meer informatie

Zieke en afgekeurde bomen

Iepziekte

Een aanzienlijk deel van de Vlaardingse bomen bestaat uit iepen. De iep is een boomsoort, die in het voorjaar en de zomerperiode kan worden aangetast door de zogenaamde iepziekte. Evenals voorgaande jaren is de iepziekte waargenomen onder de Vlaardingse bomen. Momenteel staan er ca. 41 iepen die door de ziekte zijn aangetast. Deze bevinden zich voornamelijk aan de Watersportweg en de Zwaluwenlaan. De iepziekte is een -voor iepen dodelijke- besmettelijke schimmelziekte, die verspreid wordt door de iepenspintkever. De ziekte kenmerkt zich in het begin door het plotseling verdorren en verkleuren van het blad aan het uiteinde van een tak. Het verdroogde blad valt in eerste instantie niet af. Soms kan het blad van de hele boom in enkele dagen geheel bruin worden. Als een iep eenmaal is aangetast door deze ziekte kan hij niet meer worden behouden. Om verspreiding van deze besmettelijke ziekte te voorkomen moeten aangetaste bomen zo snel mogelijk worden omgezaagd en de takken worden versnipperd. Het stamhout wordt, in verband met verspreiding van de ziekte door de iepenspintkever zo snel mogelijk afgevoerd naar de vuilverbranding (onder toepassing van artikel 13 lid 2 a).

Afgekeurde bomen

Afgelopen periode zijn alle Vlaardingse bomen gecontroleerd op veiligheid door middel van Virtual Tree Assessment (VTA). Een aantal bomen is aangemerkt om vervangen te worden. Voor 23 bomen geldt dat deze vanwege de veiligheid direct moeten worden gekapt, omdat de veiligheid in het gedrang komt (onder toepassing van artikel 4 lid 8 van de Bomenverordening Vlaardingen 2005).

Op maandag 26 juni a.s. zal een aanvang worden gemaakt met de kapwerkzaamheden.

De Vlaardingse iepen zullen de komende zomer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Als er iepziekte wordt geconstateerd zullen deze bomen, zo snel mogelijk na de openbaring van de ziekte, gedurende de zomerperiode worden gekapt.

De komende winterperiode zal op veel plaatsen de groenstructuur worden hersteld door het planten van nieuwe bomen. Er wordt naar gestreefd het aantal te kappen bomen volledig te compenseren.

Dode bomen

De directeur van de dienst Stadswerk heeft kapvergunning aangevraagd voor 39 dode bomen. Dit voorjaar zijn deze bomen niet uitgelopen en vervolgens afgestorven. De redenen hiervoor zijn divers. De meeste bomen verkeerden reeds vorig jaar in een slechte conditie.

Op veel plaatsen zal de groenstructuur worden hersteld door het planten van nieuwe bomen. Er wordt naar gestreefd het aantal te kappen bomen volledig te compenseren.

De kapaanvraag ligt gedurende een periode van 4 weken na deze publicatie ter inzage op het kantoor van de dienst Stadswerk, Hoflaan 27 te Vlaardingen. Gedurende deze periode kan een ieder zijn zienswijze bekendmaken. Na eventuele zienswijzen in overweging genomen te hebben zal het besluit over de kapaanvraag in deze krant worden gepubliceerd.

Verschuurstraat

Waterweg Wonen heeft vergunning aangevraagd voor het kappen van 4 bomen in het complex 3103.aan de Mr Verschuurstraat. Hiervan staan 3 bomen t.o.v. nr 80 en 1 boom t.o.v. nr 106.

De reden voor de aanvraag is ernstige overlast.

De kapaanvraag ligt gedurende een periode van 4 weken na deze publicatie ter inzage op het kantoor van de dienst Stadswerk, Hoflaan 27 te Vlaardingen. Gedurende deze periode kan een ieder zijn zienswijze bekendmaken. Na eventuele zienswijzen in overweging genomen te hebben zal het besluit betreffende de aanvraag in deze krant worden gepubliceerd waarna de bezwarentermijn van zes weken ingaat.

Meer informatie

De heer A. Bijl, 2484566 (Dienst Stadswerk, afdeling Wijkbeheer)