Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
65 Vragen van de heer V. Oldenborg en de heer H.IJ.van der Roest
(vragen binnengekomen op 20 juni 2006)


De laatste weken nemen de alarmerende berichten over de overlast van fietsen in het Stationsgebied toe. Het gaat daarbij vooral om fietsen die verkeerd geparkeerd zijn en daarmee bepaalde delen van het Stationsgebied voor voetgangers volledig ontoegankelijk maken. De urgentie van dit probleem wordt benadrukt door berichten van de Fietsersbond en artikelen in de media, onder meer het AD/UN van 20 juni 2006. Met name het trottoir dat parallel loopt aan het busstation (tussen de Weggeefwinkel en de Media Markt) is door voetgangers niet meer te betreden. Om nog maar te zwijgen over mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel.

Dat er in het Stationsgebied te weinig plekken zijn om fietsen te parkeren is algemeen bekend. Er zijn grofweg 4.000 plekken beschikbaar, terwijl er elke dag zo'n 12.000 fietsen in het Stationsgebied moeten worden gestald. Iedereen die wel eens in het Stationsgebied komt ondervindt dat aan den lijve. De schaarse ruimte in het Stationsgebied maakt het niet makkelijk om daar meteen een oplossing voor te vinden. Maar volgens de fracties van de PvdA en Leefbaar Utrecht moet de gemeente er in ieder geval voor zorgen dat de veiligheid van voetgangers in het Stationsgebied niet wordt aangetast door blokkades van fietsen op het trottoir.

Het tekort aan fietsparkeerplekken is een terugkerend onderwerp van discussie in de gemeenteraad, de fractie van GroenLinks stelde er op 1 juni jl. nog mondelinge vragen over. Vanwege de onveilige situatie die zich nu voordoet stellen wij dit opnieuw aan de orde via de volgende vragen aan het college:

1. Kan het College ervoor zorgen dat de onveilige situatie per direct wordt aangepakt, door extra noodplekken te realiseren en voldoende te handhaven op de plekken die nu keer op keer zijn geblokkeerd voor voetgangers (met name het eerdergenoemde trottoir bij het busstation)?
2. Kan het College ervoor zorgen dat in de zomervakantie aan deze noodoplossing wordt gewerkt, zodat de overlast wordt beperkt en de problemen na de zomervakantie minder zullen zijn?


---- --