Persbericht

HP lanceert doorbraak in blade architectuur

Innovaties op het gebied van virtualisatie, stroomverbruik, koeling en systeembeheer voor grote kostenbesparingen

UTRECHT, 20 juni 2006 - HP introduceert het nieuwe HP BladeSystem c Class portfolio, dat een belangrijk onderdeel is van HP's Adaptive Infrastructuur oplossingen waarmee gebruikers een volledig geautomatiseerd en beveiligd datacentrum kunnen bouwen tegen aanzienlijk lagere kosten. Nieuwe technologie op het gebied van virtualisatie, stroomverbruik, koeling en systeembeheer zorgen voor miljoenen euro's besparingen bij de verdere uitbouw van datacentra. Met deze aankondiging voorziet HP in een doorbraak naar het "bladen" van alle technologie, van NonStop servers naar printers.

Met een marktaandeel van 54% is HP in Nederland veruit marktleider in de markt voor standaard servers en heeft maar liefst 63% marktaandeel in de blade servermarkt (cijfers van IDC).

Met het HP BladeSystem c-Class, waaraan drie jaar is ontwikkeld, neemt HP een voorsprong op de concurrentie dankzij innovaties op het gebied van virtualisatie, stroomverbruik, koeling en systeembeheer. Gebruikers hoeven hun IT-bronnen slechts eenmaal te bekabelen, waarna zij deze dynamisch kunnen veranderen en de stroomvoorziening en koeling kunnen aanpassen om het energieverbruik te beperken en de productiviteit van het beheer te vertienvoudigen. In een gebruikelijke datacentrum-implementatie kunnen hierdoor besparingen van 46 procent op de aanschaf- en operationele kosten worden gerealiseerd. Door het implementeren van een eenvoudig kant-en-klaar ontwerp kunnen gebruikers hun grootste IT-kostenpost aanzienlijk verlagen en makkelijker veranderingen doorvoeren in de huidige 'racked, stacked and wired' datacentra.

Dit wordt bereikt doordat de server blades over gedeelde opslagverbindingen beschikken. In combinatie met virtualisatietechnieken kunnen storage-pools binnen de IT-infrastructuur sneller opnieuw worden ingericht. Klanten met een dreigend tekort aan harde schijven op hun server blades kunnen daardoor eenvoudig extra opslagruimte toewijzen, afkomstig van andere apparatuur. Hierdoor wordt ook de IT-consolidatie vereenvoudigd. Door deze flexibiliteit en schaalbaarheid zullen juist opslagapplicaties op standaard serverplatforms enorm profiteren van het nieuwe BladeSystem c-Class portfolio.

Significante groei virtualisatie
HP speelt met het BladeSystem c-Class portfolio in op de sterke toename van virtualisatie in de komende periode. Marktanalist IDC onderstreept deze toename door 2006 uit te roepen tot het jaar van de virtualisatie-technologie. Steeds meer organisaties hebben behoefte aan virtualisatie om hun servers beter te benutten en hun IT-infrastructuur flexibeler te maken, door beschikbare resources toe te wijzen op het moment dat ze nodig zijn. In de meeste IT-omgevingen wordt niet meer dan de helft van de capaciteit van de systemen benut omdat deze veelal op basis van piekmomenten worden ingekocht. Mede hierdoor verwacht HP ook een significante groei van de inzet van blade servertechnologie in heterogene omgevingen.

Eenvoudige integratie
HP schat dat meer dan 60 procent van alle HP BladeSystem servers aan een SAN is gekoppeld. Het BladeSystem c-Class portfolio is dan ook ontwikkeld om de integratie met dergelijke opslagnetwerken te vereenvoudigen. Dit gebeurt via het beheerprogramma HP StorageWorks voor SAN, waarop de server blades naadloos aansluiten. Door deze eenvoudiger koppeling kunnen klanten hun SAN-investeringen beschermen en hun opslagomgevingen verder optimaliseren.

HP zal opslagservices voor deze c-Class Blade-omgeving gaan bieden, die sterk lijken op wat de HP StorageWorks Enterprise File Services Clustered Gateway voor de huidige p-Class blades biedt.

Het HP BladeSystem c-Class portfolio biedt twee primeurs. Als eerste in de industrie zijn deze server blades uitgerust met 4 gigabit Fibre Channel switches en eveneens als eerste voorzien van dubbel uitgevoerde Fibre Channel hostbus-adapters (HBA's). Hierdoor ontstaat een beschikbaarheidsniveau dat zijn gelijke niet kent. Bovendien kunnen de aansluitkosten op het SAN met meer dan 40 procent worden teruggebracht en zijn er 60 procent minder Fibre Channel kabels nodig. HP zal tevens nieuwe producten van Brocade, Emulex en Qlogic introduceren die van deze technologieën gebruik maken.

De ultra-efficiënte HP Active Cool Fan zorgt voor een energiebesparing van 50 procent ten opzichte van traditionele ventilators. Dankzij de c-Class architectuur is een totale energiebesparing haalbaar van 40 procent of meer ten opzichte van in rack-servers. HP Thermal Logic Technologies maakt het mogelijk om een hoge dichtheid aan server blades om te zetten in koel- en energievoordelen, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties. Voor het eerst kunnen de energiekosten en de impact op het milieu geminimaliseerd worden op het niveau van componentbehuizing en -rack, terwijl de applicatiebeschikbaarheid gegarandeerd is.

Met het HP Insight Control Management is een 200:1 apparaat/beheerderverhouding te bereiken, een tienvoudige verbetering voor veel IT-taken, door de systeembeheertools van HP te integreren met de HP BladeSystem-architectuur.

Tot de c-Class Blade-servers behoren de HP ProLiant BL460c en BL480c. De BL480c is de eerste server blade in zijn soort die de mogelijkheden van de HP ProLiant DL380 - 's werelds best verkopende server - evenaart, met ondersteuning van het breedste scala aan applicaties voor server blades.

Prijzen en beschikbaarheid
Het HP BladeSystem c-Class portfolio is per juli 2006 beschikbaar. Prijzen zullen bij introductie bekend worden gemaakt. Meer informatie over HP BladeSystem c-Class is beschikbaar op adres www.hp.com/go/bladesystem/evaluate. Meer informatie over de technologie van het HP BladeSystem is te vinden op www.hp.com/go/bladesystem.

Over HP
HP is wereldwijd leverancier van technologische oplossingen voor consumenten, bedrijven en instellingen. Het HP aanbod omvat producten en diensten voor een totale IT infrastructuur, personal computing en imaging en printing oplossingen. Over de laatste 4 kwartalen, eindigend op 30 april 2006, behaalde HP wereldwijd een omzet van $ 88,9 miljard. Meer informatie over HP is te vinden op http://www.hp.nl.

Contactpersonen voor de redactie:
Jolanda Peek 030- 222 26 21 jolanda.peek@hp.com
of
H&K/MCS Natasja la Lau 023- 562 82 08
natasjal@monogram.nl

Hewlett-Packard Nederland
Orteliuslaan 1000
3528 BD Utrecht
www.hp.nl