Ingezonden persbericht


persbericht

Veertiende Internationaal Symposium over Atherosclerose (ISA)

Plantaardig eiwit verdient meer aandacht

Rome, 21 juni 2006. ­ Ter preventie van hart- en vaatziekten speelt een gezonde voeding een steeds belangrijkere rol. Dit wordt benadrukt op het 14de Internationaal Symposium over Atherosclerose (ISA), dat momenteel in Rome plaatsvindt. Een centrale rol blijkt weggelegd voor plantaardig eiwit zoals soja-eiwit. De Alpro Foundation organiseert vandaag een sessie waarin vijf internationale experts dit onderwerp toelichten.

Steeds duidelijker blijkt de cruciale rol van een gezonde voeding bij de preventie van hart- en vaatziekten. Echter, voedingsaanbevelingen worden in de praktijk nauwelijks opgevolgd. Volgens prof. De Backer (Universiteit van Gent) zouden daarom mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten een professioneel voedingsadvies moeten krijgen. Dit meldt hij vandaag tijdens de Alpro Foundation sessie over de rol van plantaardig eiwit bij de preventie van hart- en vaatziekten.

Er is veel onderzoek naar de mogelijke werkingsmechanismen van plantaardige bestanddelen uit soja. Zo bespreekt dr. Lovati (Universiteit van Milaan) hoe een bepaald eiwit uit soja (7S soja-globuline) verantwoordelijk kan zijn voor de cholesterolverlagende eigenschappen van soja. Dr. Kersten ( Wageningen Universiteit) laat zien dat isoflavonen uit soja van invloed kunnen zijn op bepaalde receptoren in het lichaam. Deze zogenoemde peroxisome proliferators activated receptors (PPAR's) spelen een belangrijke rol bij een aantal metabole processen in het lichaam. Prof. Sanders (King's College, Londen) toont aanwijzingen dat soja, naast cholesterolverlagende eigenschappen, ook nog in ander opzicht beschermend zou kunnen werken tegen hart- en vaatziekten. Zo lijkt soja oxidatieve schade tegen te gaan en gunstige effecten te hebben op de endotheelfunctie.

Ook bij kinderen met hypercholesterolemie kan sojaconsumptie een gunstig effect op het risico van hart- en vaatziekten uitoefenen, zo blijkt uit onderzoek van Prof. Widhalm (Medische Universiteit Wenen).

De voorzitter van de Alpro Foundation sessie, prof. Sirtori (Universiteit van Milaan), is een van de pioniers in het Europees onderzoek naar het cholesterolverlagende effect van soja. Hij is lid van de wetenschappelijke raad van de Alpro Foundation en tevens president van het 14de Internationaal Symposium over Atherosclerose, dat is gestart op zondag 18 juni en nog loopt tot donderdag 22 juni. Meer dan 10.000 artsen en specialisten uit de hele wereld zijn aanwezig in Rome om hun kennis over atherosclerose te delen en bij te schaven.

Over Alpro Foundation
De Alpro Foundation werd opgericht in 1996 om de kennis over en het wetenschappelijke onderzoek naar voeding en gezondheid te bevorderen. De Alpro Foundation organiseert regelmatig congressen en lezingen voor diëtisten en huisartsen, en verspreidt nieuwsbrieven naar deskundigen in binnen- en buitenland. Elk jaar reikt de Alpro Foundation een Award uit aan een student(e) op het gebied van voeding en diëtetiek die een eindwerk heeft gemaakt in het kader van (plantaardige) voeding en gezondheid. Meer informatie vindt u op www.alprofoundation.org.
(Einde persbericht)

Noot aan de redactie,

Ingezonden persbericht