Provincie Noord-Brabant

|Datum         |
|21 juni 2006  |
|Nummer        |
|154           |

Subsidie voor zeven activiteiten rond Brabant 900


Dit jaar vieren de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Noord-Brabant dat 900 jaar geleden het Hertogdom Brabant ontstond. Instellingen en organisaties die daarop met hun activiteiten willen inhaken, kunnen een subsidie krijgen. Inmiddels heeft de provincie subsidie verstrekt aan zeven projecten in 's-Hertogenbosch, Turnhout en Tilburg, Veldhoven en Aalburg. Het betreft onder meer concerten, de uitgave van een boek, moderne kunst, historische cursussen en fototentoonstellingen.

Duke Cultural Productions ('s-Hertogenbosch) organiseert Salve Brabantia; een serie van vier concerten met muziek uit de hoogtijdagen van Brabant in Brussel, Leuven, Antwerpen en 's-Hertogenbosch.
Een boek van de Stichting Archeologie, Bouwhistorie en Cultuur
('s-Hertogenbosch) biedt een keuze uit de mooiste (15e - en 16e-eeuwse) miniaturen van de hertogen van Brabant.
In het Spiegelproject Turnhout-Tilburg werken zes koppels van steeds een Turnhoutse en een Tilburge kunstenaar aan kunstobjecten, die uiteindelijk in Turnhout worden tentoongesteld. Initiatiefnemer is de Stichting Kunstprojecten Tilburg.
Stichting Brabants Heem ('s-Hertogenbosch) houdt een studiedag over het naspelen van gebeurtenissen uit de geschiedenis van het Hertogdom.
Hovo Brabant Seniorenacademie (Tilburg) organiseert de zomercursus 'Bourgondisch Brabant', een meerdaagse educatieve activiteit 'met een weidse blik op de periode 1400-1550'. Doel is om Brabanders via lezingen en excursies meer bewust te maken van de geschiedenis van het Hertogdom Brabant.
Locaties in verleden en heden staan centraal in vier fototentoonstellingen in de provincies van het voormalig hertogdom. Organisator Contra-Punt (Veldhoven) nodigt bezoekers uit om zelf een bijdrage aan de tentoonstellingen te leveren.
De gemeente Aalburg komt met een reeks van activiteiten gericht op de geschiedenis van het hertogdom en de banden van het Land van Heusden daarmee. Naast lezingen en een expositie gaat het om een educatief programma voor scholen en een uitwisseling met Mechelen en/of Leuven.

Via de subsidieregeling kunnen activiteiten die bijvoorbeeld het historisch bewustzijn bevorderen of gericht zijn op het historisch grondgebied van het hertogdom in aanmerking komen voor een eenmalige bijdrage van maximaal E7500. In totaal is E130.000 beschikbaar. Subsidieverzoeken kunnen tot 30 september 2006 schriftelijk worden ingediend ( GS van Noord-Brabant, postbus 90151, 5200 MC 's-Hertogenbosch) en worden afgehandeld in volgorde van ontvangst.

Alle informatie over activiteiten rond Brabant 900 is te verkrijgen via de website www.brabant900.nl.




Provincie Noord-Brabant