Ingezonden persbericht


Persbericht.

Brandweer Parkstad-Limburg beloont goed naleefgedrag brandveiligheid

Goede voorlichting en strengere handhaving hebben er in de laatste jaren toe geleid dat binnen de Parkstad-Limburg en omliggende gemeenten het merendeel van de inrichtingen voldoet aan de brandveiligheidsvoorschriften. Met name de laatste brandveiligheidscontroles bij de horeca voorafgaand aan het carnaval hebben een duidelijke verbetering van het naleefgedrag laten zien. Gemeenten en brandweer zullen hierop blijven toezien zodat de veiligheid gewaarborgd blijft, echter de controlefrequentie zal wijzigen.

Op dit moment worden nagenoeg alle gebruiksvergunningen gemiddeld één keer per jaar gecontroleerd. Op grond van het brandveiligheidsrisico wordt een selectie gemaakt van objecten waarvoor een gebruiksvergunning verplicht is, cq. gebruikseisen worden gesteld. Van deze groep blijkt het merendeel blijvend te voldoen aan de voorschriften. Voor een beperkt deel van de groep dient met name het naleefgedrag verbeterd te worden.

Om het naleefgedrag op de voorwaardes van de verleende gebruiksvergunningen te verbeteren is gekozen voor een vernieuwde controle systematiek. Hierbij wordt een afweging gemaakt op grond van de zelfredzaamheid van personen, het aantal aanwezige personen, de risico's bij brand en het naleefgedrag. In tegenstelling tot de huidige controlesystematiek wordt bij de nieuwe systematiek het naleefgedrag nadrukkelijk meegenomen in de beoordeelding.

Mocht tijdens een controle blijken dat exploitanten voldoen aan de gestelde regels, en daarmee aantonen dat zij bewust bezig zijn met de veiligheid binnen hun bedrijf en die van hun bezoekers dan wordt de controlefrequentie lager b.v. van eens per jaar naar eens per twee jaar.

Het tegengestelde is echter ook mogelijk. Als een exploitant slecht naleefgedrag vertoont, dan zal hij vaker gecontroleerd worden, b.v. van één keer per jaar naar twee keer per jaar. Door deze hogere controle frequentie worden de "veel plegers" strenger aangepakt.

Op deze wijze wordt de beschikbare controlecapaciteit zo gericht mogelijk ingezet.

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht