Tweede Kamer der Staten Generaal

Brief Voorzitter Tweede Kamer inzake opinie in NRC Handelsblad

De Voorzitter van de Tweede Kamer, Frans W. Weisglas, heeft vandaag op verzoek van het Presidium van de Tweede Kamer bijgevoegde brief aan de leden gestuurd.


---

-

Aan de leden

Den Haag, 21 juni 2006

Op verzoek van het Presidium schrijf ik u het volgende. Bij de Regeling van Werkzaamheden van hedenmiddag heeft de heer Verhagen (CDA) naar aanleiding van een opinie van mijn hand in NRC Handelsblad d.d. 19 juni jl. aan het Presidium een brief gevraagd waarin het Presidium uitlegt hoe het denkt dat de Voorzitter moet omgaan met standpunten van de Tweede Kamer daar waar hij als Voorzitter optreedt en niet als individueel politicus.

NRC Handelsblad heeft mij als Voorzitter uitgenodigd om te spreken op het nieuwscollege van NRC Handelsblad en de Leidse Universiteit/Campus Den Haag over de informatiestrijd waarin de Tweede Kamer en het kabinet permanent zijn gewikkeld. De aanleiding voor dit verzoek was het voorstel van het Presidium, waarvan de Voorzitter tevens voorzitter is, om niet in te stemmen met het besluit van het kabinet inzake de embargoregeling rond Prinsjesdag. Het nieuwscollege is gehouden op 20 juni 2006 op de Campus Den Haag. NRC Handelsblad had mij gevraagd de argumenten vóór de embargoregeling te vertolken, terwijl NRC-redacteur Marc Chavannes als coreferent de tegengestelde positie vertolkte. Door NRC Handelsblad is voorts gevraagd om mijn bijdrage een dag eerder aan te leveren bij de redactie van de opiniepagina zodat de lezers en aspirant belangstellenden maandagmiddag reeds kennis konden nemen van wat er aan de orde zou komen in het nieuwscollege.

Ik ben van mening dat de Voorzitter van de Kamer de vrijheid moet hebben positief in te gaan op een dergelijk verzoek van een krant/universiteit, zulks temeer wanneer het gaat om een standpunt dat de Voorzitter op verzoek van het Presidium heeft verdedigd in gesprekken met de minister-president en dat ook de opvatting van het Presidium was. Vanzelfsprekend heb ik in het college en het artikel expliciet vermeld dat de meerderheid van de Kamer (en dus de Kamer) akkoord is gegaan met de opheffing van de embargoregeling.

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Frans W. Weisglas


---

Met vriendelijke groet,
Britta Adema
Senior voorlichter Tweede Kamer

070-3182184