Gemeente Nieuwegein

Persbericht

Datum 21 juni 2006 Nummer 106

Veel ideeën over inrichting nieuwe Binnenstad

Wat vindt u belangrijk bij de inrichting van de openbare ruimte in de nieuwe Binnenstad? Wat moet blijven? Wat moeten we niet vergeten? De gemeente Nieuwegein vroeg dit gisteren in kerkelijk centrum De Bron aan veertig mensen die ÂŽs middags en ÂŽs avonds waren gekomen. Naast een aantal inwoners waren verschillende groepen vertegenwoordigd: het Wijknetwerk Binnenstad, bewonersvereniging BVEBS, de winkeliers, de marktkooplieden, leden van de Seniorenraad, leden van het platform gehandicapten, de Historische Kring Nieuwegein, de Bibliotheek, theater de Kom en de SWN. Ook waren er leden van de gemeenteraad en de raadscommissies. De uitkomsten van de discussies die vol enthousiasme gevoerd werden, gaan naar het architectenbureau B+B. Zij gaan de openbare ruimte in de Binnenstad inrichten. Medio oktober is het voorlopig ontwerp gereed. De mensen die hebben meegedacht krijgen dan sowieso een uitnodiging om te zien wat er met de aanbevelingen is gedaan.

De bijeenkomsten stonden onder leiding van dagvoorzitter Bert van Meggelen, lid van het kwaliteitsteam voor de Binnenstad. Wethouder Binnenstad Bert Lubbinge benadrukte: "alle ideeën zijn vandaag goed. We willen graag van u horen wat ù aanspreekt. Welke sfeer wilt u op welke plek? Of moet het overal hetzelfde zijn? En waarom dan? Waar bent u trots op, wat moeten we behouden? Het is aan het bureau om later te bekijken wat ze ermee kunnen." Na een toelichting op de Binnenstadplannen gingen de deelnemers in groepen aan de slag. Drie gebieden stonden centraal: 1)het nieuwe Marktplein en het winkelgebied, 2) het Stadshuisplein en de promenade langs de Doorslag en het 3) Cultuurplein. Elke groep stond onder leiding van een medewerker van de gemeente. Nadien presenteerden deelnemers vol verve hun eigen uitkomsten aan alle anderen. Groen, allure, afstemming van functies en sociale veiligheid Uit de presentaties bleek dat de uitdrukking Žzoveel mensen, zoveel meningenŽ klopt. Maar er waren ook overeenkomsten. Aandacht voor groen blijkt een belangrijk thema voor de Nieuwegeiners. De stelling van Bert van Meggelen dat

Bladnummer 2/2 Nummer 106

"Nieuwegein omkomt in het groen" werd niet gedeeld door de aanwezigen. De stad moet verschillende sferen op de verschillende pleinen krijgen. Het nieuwe Stadshuisplein moet allure krijgen en een mooie fotolocatie voor bruidsparen. Op het Cultuurplein moet Žbinnen en buitenŽ goed op elkaar afgestemd zijn en er waren veel voorstanders van een actief cultureel buitenprogramma. Op de Markt moet ruimte zijn voor terrassen én de zaterdagmarkt. Er moet een rustpunten(bankjes) komen voor tijdens het winkelen. De visbank mag weg òf moet worden opgeknapt en écht een functie krijgen. Het water mag blijven en over de grote metalen krul waren de meningen verdeeld. Ook het onderwerp sociale veiligheid keerde vaak terug. Hiermee kan het bureau rekening houden, bijvoorbeeld door extra aandacht te besteden aan de verlichting.

Bureau B+B gaat nu aan de slag met de lijst van aanbevelingen. Het zal nog even duren voordat men buiten iets kan terugzien van de ideeën. Nadat nieuwe gebouwen in de Binnenstad zijn gerealiseerd, wordt de openbare ruimte ingericht. De Palmtorens zijn als eerste klaar medio 2009. De rest komt daarna. Omdat een aantal gebouwen in de Binnenstad op dit moment door de architecten worden ontworpen, moet voor een goede afstemming ook nu al de openbare ruimte worden ontworpen. Vandaar dat nu ook input is gevraagd aan de toekomstige gebruikers van de nieuwe Binnenstad.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u kijken op www.binnenstad.nieuwegein.nl of op de gemeentepagina van de Molenkruier van volgende week.

Contactpersoon Frank Roodenburg Telefoon (030) 607 13 85 Fax (030) 605 10 48 E-mail m.mulder@nieuwegein.nl


---- --