Secretaresse kan zich nu laten certificeren

Beroepscode kwaliteitsgarantie voor beroepsgroep

AMSTERDAM, 20060621 -- Een goede secretaresse is de spil in de organisatie, de sparring partner én vertrouweling van haar baas. Zij neemt op de juiste momenten haar verantwoordelijkheid en hanteert daarbij belangrijke ethische grenzen. Zo'n secretaresse kan zich nu - mits kennis en vaardigheden 'op niveau' zijn - laten certificeren volgens de Secretaresse Beroepscode.


De beroepscode is een initiatief van Secretaresseportaal WebBep.nl en wordt ondersteund door Randstad Secretarieel. De beroepscode is een set van regels en beginselen die elke goede secretaresse zou moeten hanteren bij het uitoefenen van haar vak. Het gaat om gedragsregels die voorschrijven wat professionele secretaressen doen en laten tegenover klanten, collega's en anderen. De beroepscode vormt zo een leidraad voor het handelen en het gedrag tijdens de uitoefening van het beroep.

Kwaliteit bewaken en vergroten
De beroepscode is, zo zegt initiatiefnemer WebBep.nl, nadrukkelijk bedoeld als middel om de kwaliteit van de beroepsuitoefening in organisaties te bewaken en te vergroten. De code heeft daarnaast een functie in het voorkomen van ongewenste gedragingen van beroepsgenoten die het aanzien van het beroep kunnen schaden. Onderzoeken wijzen uit dat de functie van secretaresse steeds zwaarder wordt en dat ook de (ethische) belasting steeds zwaarder wordt. Veel secretaressen beamen dat zij weliswaar alle vertrouwelijke 'ins en outs' van de organisatie kennen, maar dat zij zeer terughoudend moeten zijn bij het delen van deze informatie. De ervaren secretaresse die haar verantwoordelijkheden wil nemen, heeft behoefte aan houvast. De beroepscode biedt deze. De certificering is het bewijs dat de secretaresse 'op niveau' functioneert", zegt Annemarie van Hecke van WebBep.nl.

Kennis, vaardigheden, competenties
De code is opgesteld door Secretaresseportaal WebBep.nl, op basis van de visie van de bezoekers aan het portaal die werkzaam zijn in het secretaressevak. Secretaressen die zich willen laten certificeren, kunnen zich opgeven voor een test van kennis, vaardigheden en persoonlijke competenties. De officiële certificering wordt verricht door de speciaal hiervoor in het leven geroepen onafhankelijke stichting Secretaresse Beroepscode.

Randstad erkent en ondersteunt
Randstad is de eerste organisatie in Nederland die de beroepscode en de certificering erkent en actief ondersteunt. 'Ik hoop dat de hele markt de beroepscode zal omarmen en dat deze wordt gezien als methode om het vak van secretaresse verder te professionaliseren, zegt Kiki de Goede, Product Manager bij Randstad Secretarieel. Volgens haar hebben werkgevers én secretaressen grote behoefte aan certificering. 'Als marktleider die dagelijks 2.000 secretaressen overal in het land aan het werk heeft, werken wij graag mee aan versterking van de professionaliteit in deze beroepsgroep. De lat voor de secretaresse komt steeds hoger te liggen, zij voelt de verantwoordelijkheid. Daarmee neemt de behoefte aan richtlijnen toe. De certificering is een officiële bevestiging dat de secretaresse de kennis, de vaardigheden bezit maar zich ook de juiste houding en normen en waarden heeft eigen gemaakt.'

Vijf jaar geldig
Een certificering staat alleen open voor secretaressen met minimaal drie jaar werkervaring. Het certificaat zal vijf jaar geldig zijn, daarna is opnieuw een test nodig. 'Wie professioneel wil werken, zal zich voortdurend moeten scholen en ontwikkelen', zegt Kiki de Goede, die verwacht dat werkgevers het certificaat als een extra pre op de CV van kandidaten zullen beschouwen.

WebBep.nl en Randstad Secretarieel verwachten dat de eerste tests en certificeringen dit najaar worden gehouden. Secretaressen die belangstelling hebben voor de beroepscode, vinden informatie op www.secretaresseberoepscode.nl, www.webbep.nl en www.randstad.nl.



Ingezonden persbericht