Gemeente Rotterdam

De commissie tot Onderzoek van de Rekening (COR) heeft vandaag haar advies over de gemeenterekening 2005 openbaar gemaakt. De COR adviseert de gemeenteraad om de gemeenterekening vast te stellen, maar nog geen besluit te nemen over het collegevoorstel voor de bestemming van het resultaat. De gemeenteraad behandelt de rekening op 6 juli.

Kritische noten

Hoewel de accountant van de raad een goedkeurende verklaring heeft afgegeven, bevat zijn rapport bevindingen die de COR in bestuurlijk opzicht ernstig vindt. Zo blijkt dat het subsidiebeheer niet op orde is. Bij vijf gemeentelijke diensten en twee kostenplaatsen kon de accountant om die reden geen goedkeurende verklaring verstrekken. Het gaat om de diensten Jeugd, Onderwijs en Samenleving (JOS), Kunst en Cultuur, Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe), Sport en Recreatie, de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) en de kostenplaatsen Centrum en Economie.

De bijzondere aandacht voor het subsidiebeheer is het gevolg van een door de raad aangenomen motie. De COR is kritisch over het subsidiebeleid van het college.

Ook de gemeentelijke reserves krijgen in het rapport de aandacht. Het reservetotaal van de gemeente loopt op tot 1,1 miljard. De gemeenteraad krijgt volgens de COR te weinig informatie over de reserves. Het advies aan de raad is om het budgetrecht te versterken.

Financiële rechtmatigheid

De Rekenkamer, die een eigen rapport opstelt bij de jaarverantwoording, gaat in zijn eindoordeel verder dan de COR. De Rekenkamer stelt dat de accountant een andere verklaring had moeten verstrekken bij de gemeenterekening. Over dit verschil van inzicht tussen de Rekenkamer en de externe accountant vindt de COR dat onderscheid moet worden gemaakt tussen financiële en bestuurlijke rechtmatigheid. Het oordeel over de financiële rechtmatigheid is voorbehouden aan de accountant. Deze zienswijze doet volgens de COR geen afbreuk aan de relevantie van de bestuurlijke bevindingen van de Rekenkamer.

Goedkeurende verklaring

De verklaring van de accountant bij de gemeenterekening omvat zowel een oordeel over de getrouwheid als de rechtmatigheid. Pas vanaf de gemeenterekening 2004 is ook het oordeel over de rechtmatigheid verplicht onderdeel van de accountantsverklaring. Het verkrijgen van een goedkeurende verklaring is niet eenvoudig. Vorig jaar hebben 49 Nederlandse gemeenten een goedkeurende verklaring gekregen. Net als bij de gemeenterekening 2004 heeft Rotterdam ook bij de gemeenterekening 2005 een goedkeurende verklaring gekregen.

Bij zijn oordeel maakt de accountant gebruik van het normenkader voor de rechtmatigheid. De COR merkt in haar advies op dat de gemeente Rotterdam zich ambitieus heeft opgesteld door een uitgebreid en volledig normenkader vast te stellen. Met de goedkeurende verklaring is een noemenswaardige prestatie geleverd.

Vaststellen van de rekening

Tijdens raadbehandeling van de gemeenterekening op 6 juli aanstaande gaat het om twee besluiten. Het besluit tot het vaststellen van de gemeenterekening en het besluit tot resultaatbestemming. De COR adviseert de raad over te gaan tot vaststelling van de gemeenterekening 2005. Omdat het college heeft aangekondigd de reserves nog door te lichten op nut en noodzaak, adviseert de COR het besluit tot resultaatbestemming vooralsnog niet vast te stellen, totdat alle relevante informatie over de reserves beschikbaar is.

Bron: Griffie, 21-06-2006