Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2006

KiesBeter.nl biedt nog meer inzicht in zorgpolissen

21 juni 2006

Sinds vandaag biedt kiesBeter.nl bij elke zorgpolis inzicht in gecontracteerde zorg. Iedereen die met een zorgverlener te maken krijgt, kan op kiesBeter.nl nagaan wat er vergoed wordt en of men moet bijbetalen.

Sinds 1 januari heeft iedere Nederlander een nieuwe zorgverzekering. Maar de persoonlijke gevolgen zijn nog niet bij iedereen bekend. Recent onderzoek door het NIVEL (Nederlands Instituut voor de gezondheidszorg) maakt dit duidelijk. Zo realiseert 23 procent zich niet dat de vergoeding van een behandeling anders kan zijn wanneer de zorgverlener geen contract heeft afgesloten met de eigen verzekeraar. En 58 procent van de mensen met een naturapolis (1) weet niet welke zorgaanbieders door hun zorgverzekeraar gecontracteerd zijn.

KiesBeter.nl voorziet in deze informatie. Iedereen kan zijn nieuwe polis opzoeken en bekijken welke zorgaanbieders voor een bepaalde behandeling onder contract staan bij de verzekeraar. En hoe dat dan zit met de vergoeding van de kosten (wat dekt uw polis?). Wie op zoek moet naar een zorgverzekering, kan op basis van eigen wensen en behoeften een selectie maken uit alle zorgverzekeringen. En die polissen in detail vergelijken (welke zorgverzekeringen passen bij u?).

KiesBeter.nl
KiesBeter.nl is een product van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). KiesBeter.nl biedt onafhankelijke informatie over zorg en gezondheid, die de consument in staat stelt keuzes te maken. Op de site kunnen zorgpolissen, maar ook ziekenhuizen en andere instellingen met elkaar worden vergeleken. KiesBeter.nl geeft antwoord op vragen zoals: wat houdt mijn aandoening in? Wat voor behandelingen zijn mogelijk? Waar kan ik daarvoor terecht? Moet ik bijbetalen voor mijn behandeling of medicijnen? Of wat zijn mijn rechten als er een medische fout is gemaakt?

Ook per telefoon
Sinds vorige maand heeft kiesBeter.nl ook een telefoondienst. Het kiesBeter Informatiepunt is elke werkdag bereikbaar van 09.00 tot 18.00 uur via 0900-1237890 ( 0,30 per minuut). De medewerkers van het Informatiepunt raadplegen de website kiesBeter.nl en kunnen mensen doorverwijzen. E-mailen kan natuurlijk ook, naar info@kiesBeter.nl.

Links
www.kiesbeter.nl
www.nivel.nl/stelselwijziging

(1) Een naturapolis is een zorgverzekeringvorm van het basispakket waarbij u voor alle dekkingen te maken heeft met gecontracteerde zorg. Dit houdt in dat de verzekerde de geneeskundige zorg die hij nodig heeft in principe moet afnemen van een zorgverlener die door zijn zorgverzekeraar is gecontracteerd. Spoedzorg is hierbij uitgezonderd.


------