Nieuwe website Heemstede bij 10 beste websites van Nederland

HEEMSTEDE, 20060621 -- Op de ranglijst voor beste gemeentelijke websites neemt de nieuwe website van de gemeente Heemstede (www.heemstede.nl) een 10e positie in. Advies Overheid.nl onderzoekt op continue basis de websites van gemeenten, provincies en ministeries en heeft 493 gemeenten met een eigen website beoordeeld. Ondanks dat de gemeente Heemstede over een fractie van de mankracht en (miljoenen)budgetten van grote gemeenten beschikt, laat zij gemeenten als Groningen, Utrecht, Haarlemmermeer, Almere, en Maastricht achter zich. "Een top-10 notering is voor een gemeente een fantastisch resultaat en helemaal voor een gemeente met de omvang van Heemstede", aldus projectleider Bastiaan Garnier van Advies Overheid.nl.


De website www.advies.overheid.nl brengt onder de naam "Overheid.nl Monitor" de ontwikkelingen in kaart op het terrein van de elektronische overheid. Dat gebeurt in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Overheden geven op de website zelf hun wijziging door voor de ranglijsten, die door vervolgens door een redactie worden beoordeeld. Achterliggende gedachte is dat door een beter gebruik van nieuwe technische mogelijkheden, een beter presterende en transparantere overheid dichterbij wordt gebracht. De websites worden onder andere onderzocht op gebruiksvriendelijkheid, informatieaanbod, elektronische dienstverlening en participatiemogelijkheden.

De gemeente Heemstede dankt de hoge positie ondermeer aan het gebruiksgemak van de website in combinatie met een uitgebreid informatieaanbod en een aantal waardevolle interactieve diensten.
De vormgeving is gemoderniseerd en de navigatiestructuur verbeterd. Via uitklapmenu's kan eenvoudig door de verschillende rubrieken gebladerd worden en vindt men snel de juiste informatie. Ook kan direct doorgeklikt worden naar belangrijke onderdelen, zoals het raadsinformatiesysteem met toegang tot alle openbare bestuursstukken, het WOZ-loket, het nieuwe discussieplatform, de online gemeentegids of projectinformatie. Op de homepage is tevens een vergaderagenda en een uitgebreid nieuwsoverzicht opgenomen. Naast lokaal nieuws, is ook binnen- en buitenlands nieuws beschikbaar.

Een nieuwe service is "Mijn Heemstede". Burgers kunnen een persoonlijke webpagina aanmaken en hierbinnen een interesseprofiel instellen om aan te geven in welke informatie men geïnteresseerd is. Via de vernieuwde e-mailservice HeemstedeMail wordt men vervolgens per e-mail geattendeerd op nieuwsberichten die binnen het interesseprofiel vallen. Hiernaast kan men een persoonlijk archief samenstellen met veel geraadpleegde pagina's binnen de website.

Op de website is tevens een nieuw digitaal loket geopend. GBA-uittreksels (bevolkingsregister) en verhuizingen kunnen volledig digitaal afgehandeld worden. Identificatie vindt plaats op basis van DigiD of sofinummer (BSN) en betaling gaat via creditcard, iDEAL of een éénmalige machtiging. Binnen het digitale loket kunnen burgers tevens online een afspraak maken met de afdeling Burgerzaken. Men kan dan tijdens of buiten de openingstijden een afspraak inplannen zodat men direct geholpen wordt.
Ook kan online een huwelijksdatum gereserveerd worden.