Radboud Universiteit Nijmegen


Di 04-07-2006 Op weg naar de oecumene van de wereldgodsdiensten 13:30 uur Drs. G.J. Smink (Theologie) Titel proefschrift: Het kerkelijke ambt naar een nieuw paradigma; de ambtstheologie van Hans Küng Promotor: Prof. dr. H. Häring E-mail: gjsmink@planet.nl Handelseditie: Boekencentrum, Zoetermeer

Geurt Smink deed onderzoek naar de ambtstheologie van de kritische Zwitserse theoloog Hans Küng. In een inleidend hoofdstuk wordt deze theologie bezien aan de hand van enkele wetenschapscriteria. Daarna volgt een analyse van de betekenis van bijbel, godsleer en christologie in deze theologie en de relevantie daarvan voor de oecumene. Smink zoekt naar een nieuw, hedendaags paradigma van het kerkelijke ambt in een post-moderne tijd en confronteert de theologie van Küng met recente protestantse ontwerpen. Het geheel mondt uit in een realistisch-utopische schets van een nieuw paradigma als model van een oecumenische geloofsgemeenschap met de potentie op weg te gaan naar de oecumene van de wereldgodsdiensten. Geurt Jacobus Smink (Amsterdam, 1950) is sinds 1974 werkzaam als predikant van de Gereformeerde Kerken in Nederland (sinds 2004: de Protestantse Kerk in Nederland). Sinds 1976 is hij daarnaast werkzaam als docent Godsdienstonderwijs en Maatschappijleer bij het voortgezet onderwijs.

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: info@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/agenda en onder de rubriek Onderzoek op www.ru.nl/onderzoek.


---- --