Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Volksgezondheid Toekomst Verkenningen 2006 "Zorg voor Gezondheid"

Kamerstuk, 4-7-2006

De Voorzitter van de Eerste en de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG/FBI-2.695.450

4 juli 2006

Hierbij zenden wij u de door het RIVM opgestelde Volksgezondheid Toekomst Verkenningen 2006, "Zorg voor Gezondheid". De vierjaarlijkse Volksgezondheid Toekomst Verkenningen (VTV) geeft een beknopte samenvatting van de gezondheidstoestand van de Nederlander, de oorzaken van gezondheidsverlies, de ontwikkeling van behoefte, vraag en gebruik en kosten van zorg, en in de mogelijkheden tot verbetering van de gezondheidstoestand door preventie en zorg. De VTV richt zich naast het Ministerie en het parlement, ook op de lokale overheid, het praktijkveld, de wetenschap en overige actoren in de samenleving.

Deze uitgave van de VTV-2006 brengt ons een aantal belangrijke kernboodschappen.
De Nederlander is opnieuw wat gezonder, maar de Nederlandse gezondheid is wel minder goed dan in de beste landen van Europa. In Nederland bestaan ook aanzienlijke regionale verschillen in gezondheid. De omvang van deze verschillen in Nederland laat zien dat er nog veel gezondheid te winnen valt. Vooral de jeugd maakt volgens de VTV vaak een slechte start. Bij deze groep is de trend voor roken en drinken ongunstig, en toename van overgewicht en obesitas het grootst. De verschillen zijn het grootst op het niveau van buurten en gezondheidsachterstanden zijn hardnekkig. Dat betekent oude en nieuwe uitdagingen voor onder andere preventie in en buiten de gezondheidszorg. Ongezond gedrag staat niet op zichzelf, maar vertoont een sterke samenloop met de sociale en fysieke omgeving van mensen. Preventie vergt daarom een intensieve en integrale aanpak, waarbij een combinatie van instrumenten wordt ingezet. Integraal gezondheidsbeleid kan volgens het RIVM een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de gezondheid.
Ook is het van belang inzicht te hebben in effectieve maatregelen en doelmatige implementatie, en kennis omtrent evidence te delen.

De kosten van de zorguitgaven zijn de afgelopen jaren fors gestegen; goed nieuws is dat de levensverwachting zonder ervaren beperkingen gestegen is. Investeringen in de zorg lijken een hoog rendement te hebben. Om deze ontwikkelingen te kunnen monitoren en te evalueren is de informatiebehoefte over de volksgezondheid, preventie en gezondheidszorg van groot belang.
Onlangs zijn ook de rapporten `Kosten van ziekten in Nederland 2003' en 'Kosten van preventie in Nederland 2003' uitgekomen. Deze rapporten zijn eveneens bijgevoegd.
De informatie van deze specifieke studies is gebruikt bij het opstellen van de VTV-2006.
De Kosten van Ziekten-studie zal in totaal acht rapporten en een website (www.kostenvanziekten.nl) gaan omvatten. Het cijfermateriaal is zo opgebouwd dat hiermee zowel internationale vergelijkingen, consistente nationale tijdreeksen en budgettaire berekeningen gemaakt kunnen worden. Het Centraal Planbureau heeft in een verkenning van de zorgkostenontwikkeling in de volgende kabinetsperiode reeds gebruik gemaakt van de kostenverdeling naar leeftijd en geslacht zoals die in de VTV en in de afzonderlijke rapportage "Kosten van Ziekten in Nederland 2003" is gepresenteerd.

Ook andere websites van het RIVM maken gedetailleerde, actuele informatie beschikbaar, zoals www.nationaalkompas.nl, www.zorgatlas.nl, en de vooral op publiek gerichte website www.kiesbeter.nl. De VTV-2006 heeft sterk geleund op de activiteiten in het kader van de twee eerstgenoemde websites. De VTV-2006 is digitaal ook beschikbaar gekomen op de website www.vtv2006.nl.

Het ministerie van VWS zal de veelheid van gegevens van de VTV-2006 zoveel mogelijk benutten bij de ontwikkeling van het beleid in de komende jaren. De VTV is dan ook een belangrijke bron bij de totstandkoming van onder andere de preventienota `Kiezen voor Gezond Leven' die in het najaar 2006 zal uitkomen. Aandacht voor `roken', `overmatig alcoholgebruik', `overgewicht', `diabetes' en `depressie' gebaseerd op de gegevens uit de VTV-2006 is nog steeds nodig.

De conclusie van de VTV-2006 dat een mix van maatregelen en acties om gezondheidsproblemen tegen te gaan de beste aanpak is, delen wij. Bij het tabaksbeleid heeft deze meer integrale aanpak met combinaties van maatregelen ertoe geleid dat veel minder mensen roken dan vroeger. Gezamenlijk optreden van alle betrokkenen bij landelijk beleid, regionaal en lokaal beleid én uitvoering is hierbij van belang. De overheid kan bevorderen dat de gezonde keuze een makkelijke keuze wordt.

De VTV-2006 is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met vele gerenommeerde onderzoekers en instituten in Nederland. Bij de samenstelling zijn de auteurs ook ondersteund door een landelijke Wetenschappelijk Adviescommissie en een Begeleidingscommissie bestaande uit een brede vertegenwoordiging van de diverse onderdelen van het ministerie van VWS.
Dank aan een ieder die heeft bijgedragen om de VTV ook deze keer weer tot een nationale onderneming te maken.

Indien uw Kamer een briefing door de auteurs van het RIVM van deze VTV op prijs stelt dan vernemen wij dat graag.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp