Waterschap Noorderzijlvest


Noorderzijlvest verbetert veiligheid kaden
4-7-2006

Persbericht - Waterschap Noorderzijlvest gaat in de komende jaren de kaden binnen zijn gebied aanpakken. Het algemeen bestuur van het waterschap spreekt zich woensdag 12 juli 2006 uit over het beleidsplan als eerste stap in dit proces.

Tijdens de natte zomer in 1995 en het uitzonderlijk natte najaar van 1998 werd duidelijk hoe belangrijk het is om kaden op voldoende hoogte te hebben. Te lage kaden kan in natte situaties betekenen dat er noodmaatregelen moeten worden getroffen om overstroming of onder water zetten van polders te voorkomen. Tijdens de uiterst droge zomer in 2003 verschoven veenkaden in Wilnis en Terbregge. In het gebied van Noorderzijlvest werd de Hoornse Dijk tijdelijk afgesloten. Een juiste hoogte en een stabiele kade zijn noodzakelijk voor een veilig en goed functionerend watersysteem.

Deze ontwikkelingen hebben landelijk en regionaal geleid tot maatregelen om de veiligheid van kaden verder te verhogen. Deze maatregelen bestaan hoofdzakelijk uit de inrichting van waterbergingsgebieden en daarnaast de verbetering van kaden. Eerder heeft het Algemeen Bestuur van het waterschap al besloten tot het opstellen van een reconstructieplan boezemkaden. De provincie Groningen bepaalde de veiligheidsnorm voor deze kaden op 1:100. Dit betekent dat kaden hooguit eens per honderd jaar bedreigd mogen worden met overstroming.

In 2003/2004 is de hoogte van ruim 500 kilometer kade en hooggelegen boezemgrond ingemeten op meer dan twintigduizend punten en zijn honderden fotos en dwarsprofielen genomen. De gegevens van deze meting zijn verwerkt in het Beleidsplan reconstructie kaden. Daarin zijn ook de trajecten aangegeven waar het waterschap de hoogtes van de kaden nog kan verbeteren. Op deze trajecten zijn de kaden plaatselijk lager dan de provinciale norm. Het Algemeen Bestuur van het waterschap spreekt zich woensdag 12 juli 2006 over het beleidsplan.

Een totale lengte van afgerond 15 kilometer is aangemerkt als te verbeteren. Daarnaast is op verschillende locaties over kortere lengtes een te lage hoogte van de kade geconstateerd. Deze kortere lengtes zullen in eerste instantie worden verbeterd binnen het normale onderhoud.

De inventarisatie betekent niet dat op de te verbeteren trajecten de veiligheid in het geding is. Alleen onder extreme omstandigheden dreigt hier overstroming en zal het waterschap deze trajecten nauwlettend in de gaten moeten houden. Bij het verbeteren van de kaden zal het waterschap deze trajecten als eerste aanpakken. In een uitvoeringsplan zal de kadeverbetering verder worden uitgewerkt. Hierbij zullen tevens de resultaten van de jaarlijkse kadeschouw worden betrokken. Ook de kosten van de uitvoering worden dan nader bekeken. Afgesproken is dat in 2015 alle kaden voldoen aan de afgesproken norm.

Naast de verbetering van kaden maakt ook het inrichten van een bergingsgebied deel uit van de maatregelen om de veiligheid tegen hoog water te verbeteren. Deze met de waterstanden meebewegende berging Peizer- en Eeldermaden zal een verlagend effect hebben op de maximale waterstand. Om de effecten hiervan op de veiligheid van de kaden te meten wordt de kadehoogte eind 2007 nogmaals getoetst aan de nieuw berekende maximale waterstand. Naar verwachting zullen dan meer kaden aan de provinciale norm voldoen.