Gemeente Breda

Breda helpt examenleerlingen op weg naar MBO

Met het preventieproject Blijf in Beeld geeft de Gemeente Breda een impuls aan de doorstroom van eindexamenleerlingen van VMBO naar MBO.

De gemeente volgt 600 van de 863 Bredase eindexamenleerlingen van het Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (VMBO) bij hun overgang naar het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO). De leerlingen vulden op een Blijf in beeld-antwoordkaart in bij welke school ze zijn aangemeld en/of aangenomen. Onder de invullers van de kaarten verloot de gemeente een I-pod. Eind augustus biedt wethouder H. Snier (Onderwijs) deze aan de winnende leerling aan.

De Bredase scholen en de gemeente willen actief het voortijdig schoolverlaten tegengaan, onder andere door versterking van de zorg rond de leerling op school. Daarnaast zijn er momenten in de leerloopbaan van jongeren die extra aandacht vragen, bijvoorbeeld de overgang naar een andere onderwijsvorm, bijvoorbeeld van VMBO naar MBO. Het landelijk onderwijsbeleid richt zich er op om jongeren zo lang mogelijk op school te houden, tenminste totdat ze een startkwalificatie hebben (een MBO-diploma op niveau 2 of een HAVO-diploma).

Om zoveel mogelijk leerlingen te stimuleren en te helpen bij de overstap van VMBO naar MBO startte de Gemeente Breda onlangs het preventieproject Blijf in beeld. De gemeente wil van de leerlingen weten wat ze gaan doen na hun eindexamen. Tot nu toe was enkel bekend of ze het eindexamen hadden gehaald en pas in een later stadium voor welk vervolg leerlingen kozen. De decanen van de VMBO-scholen volgen de schoolkeuze van de leerlingen en vullen samen met hen op de antwoordkaart in bij welke school ze zich aanmeldden en/of zijn aangenomen. Inmiddels is nu van het grootste deel van de leerlingen de gewenste vervolgopleiding bekend. Leerlingen die aan het eind van schooljaar 2005-2006 nog niet weten waar ze naar toe gaan worden persoonlijk benaderd door de gemeente om te kijken wat ze willen en of aanmelding bij de gekozen school haalbaar is. Na de zomervakantie controleert de gemeente of alle leerlingen daadwerkelijk zijn begonnen op die opleiding. Zo zit vóór 1 oktober 2006 het grootste deel van de geslaagden op school of werkt. Wie om welke reden ook dan nog niet onder de pannen is, krijgt hulp bij het vinden van werk of een opleiding.

De gemeente zet zich zo extra in voor een afgeronde schoolloopbaan en krijgt een sluitend beeld van de bestemming van de VMBO-eindexamenkandidaten.

Breda, 4 juli 2006