Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

4-7-2006

Op 3 juli heeft de minister van VROM het rapport 'IBO Verstedelijking; locatiekeuzes bij woningbouw' en de reactie van het kabinet op dit rapport naar de Tweede Kamer gestuurd. In dit interdepartementaal beleidsonderzoek is onderzocht wat de maatschappelijke kosten en baten zijn van woningbouw, in scenario's van meer en minder binnenstedelijk bouwen dan in de afgelopen tien jaar het geval was. Uit het onderzoek blijkt dat tegenover de hogere kosten van het binnenstedelijk bouwen vaak ook hoge baten staan, zoals het behoud van de open ruimte, hogere gemiddelde grondopbrengsten en doorgaans lagere kosten voor de aanleg van nieuwe infrastructuur. De toekomstige ruimtelijke mogelijkheden voor intensivering verschillen echter per regio en blijken vooral afhankelijk van de complexiteit en grondproductiekosten van de nog beschikbare binnenstedelijke locaties.

Het kabinet ziet de uitkomsten van dit IBO als onderbouwing van de Nota Ruimte. Het feit dat het streefpercentage van 40% binnenstedelijk door het Rijk niet verplichtend is opgelegd, is in lijn met de conclusie van het IBO dat in sommige regio's een lager percentage wenselijk is en er in andere juist meer binnenstedelijk gebouwd kan worden.

Veel provincies en gemeenten delen de ambitie van het kabinet om een aanzienlijk deel van de nieuwe woningen en arbeidsplaatsen in het bestaand bebouwd gebied te realiseren. Zij geven echter ook aan dat dit een bijzonder complexe opgave is. Mede daarom zal op afzienbare termijn een bijeenkomst georganiseerd worden, samen met onder meer provincies, gemeenten en projectontwikkelaars, waarbij de praktijk van de binnenstedelijke opgave centraal zal staan. Ook zal de minister van VROM het initiatief nemen om tot een handreiking te komen, waarmee provincies en gemeenten een regionale maatschappelijke kosten-baten-analyse van potentiële bouwlocaties kunnen uitvoeren.

Download


Zie het origineel


* Rapport 'Maatschappelijke kosten en baten IBO Verstedelijking (pdf, 777 KB)

* Bijlage bij rapport (pdf, 1 MB)

* Rapport 'Locatiekeuzes bij woningbouw: Eindrapportage van de werkgroep Verstedelijking' (Word, 955 KB)

* Taakopdracht IBO Verstedelijking (Word, 27 KB)
* Kabinetsreactie 'IBO Verstedelijking; locatiekeuzen bij woningbouw' (Word, 114 KB)

Meer informatie


* Dossier Nota Ruimte: http://www.vrom.nl/notaruimte