Voedingcentrum


Minimaal twee liter drinken bij warm weer

4 juli 2006

Bij hoge temperaturen zoals nu is het belangrijk veel te drinken. In een warme omgeving heeft het lichaam minimaal twee liter vocht nodig en bij zware lichamelijke arbeid of sportieve inspanning nog meer. Alcoholische dranken zoals bier, zijn als dorstlesser minder geschikt.

Het advies van het Voedingscentrum is om dagelijks minimaal anderhalve liter te drinken en bij warm weer ten minste twee. Anderhalve liter betekent bijvoorbeeld vier kopjes thee, vier kopjes koffie, twee glazen melk en twee glazen frisdrank of water, twee liter betekent twee grote glazen water extra.

Aantal calorieën
De beste dorstlessers zijn (kraan-, bron- of mineraal)water en thee. Bij de keuze van dranken is het belangrijk om op het aantal calorieën te letten. Koffie en thee zonder suiker en melk, (mineraal)water en light frisdranken leveren geen calorieën.

Uitdroging
Wie onvoldoende drinkt, loopt kans op uitdroging. Een gering tekort aan vocht veroorzaakt een dorstgevoel. Bij een groter tekort treden de eerste verschijnselen van uitdroging op: lusteloosheid, vermoeidheid, gebrek aan eetlust en hoofdpijn. In extreme gevallen kan dit zelfs leiden tot het verliezen van controle over zichzelf of tot flauwvallen.

Geen extra zout nodig
Bij heet weer wordt soms gedacht dat het nodig is meer zout te eten. Dat is niet het geval. Van zout (natrium) hebben we maar heel weinig nodig. De hoeveelheid natrium die van nature in de voeding voorkomt, is al meer dan voldoende, ook bij warm weer. De kans op een tekort aan natrium is uiterst klein.