Hogeschool van Amsterdam

Persberichten

Studenten Hogeschool van Amsterdam geven Aboutaleb beleidsadvies

Aboutaleb: "Laat SVB de aanvullende bijstand uitkeren"

(4 juli 2006)

Drie groepen studenten van Sociaal Juridische Dienstverlening van de Hogeschool van Amsterdam hebben voor de organisatie Nederlandse Oudere Migranten Actief (NOMA) onderzoek gedaan naar de positie van oudere migranten in Amsterdam. Vorige week hebben zij hun aanbevelingen gepresenteerd aan de wethouder van onderwijs, Ahmed Aboutaleb.

Aanleiding voor het onderzoek was dat volgens de NOMA het rapport Dossier Armoede in Nederland van de Raad van Kerken tekort schoot. De specifieke situatie van oudere migranten bleef daarin onderbelicht. De studenten richtten zich op de volgende drie vraagstukken: In hoeverre bestaat armoede onder oudere migranten en wat is de oorzaak daarvan? Wat is de positie van oudere migrantenvrouwen? En Armoede en het gebruik van voorzieningen als pensioen en bijstand.

Nederlandse taal

Uit de onderzoeken bleek dat de oudere migrant een grotere kans heeft om van een minimuminkomen te moeten rondkomen. Oorzaak is dat 92% van de oudere migranten de Nederlandse taal niet of slecht beheerst. De eerste generatie is als gastarbeider naar Nederland gekomen met het idee om snel geld te verdienen en dan terug te keren naar het land van herkomst. Het was dus niet nodig om voor deze korte tijd ook nog eens te gaan investeren in het leren van de Nederlandse taal. Hierdoor hebben zij een flinke achterstand op de autochtone bevolking en zijn zij afhankelijk van derden. Het is nu te laat om deze mensen nog te verplichten om een taalcursus te volgen omdat deze mensen al over de vijftig zijn. Een van de aanbevelingen is dan ook niet om deze mensen alsnog een cursus Nederlands aan te bieden, maar de hulp juist aan te bieden in hun eigen taal. Zo kan de drempel naar hulp- en dienstverlening ook verlaagd worden.

Ondergebruik voorzieningen

Een andere groep studenten deed onderzoek naar ondergebruik van de voorzieningen. Heel veel oudere migranten weten niet op welke voorzieningen zij recht hebben of hoe ze dat moeten verkrijgen. Veel oudere migranten hebben een AOW-hiaat, omdat zij niet vanaf hun vijftiende in Nederland wonen. Daarom hebben zij recht op aanvullende bijstand. Deze bijstand wordt nu uitgekeerd door de Dienst Werk en Inkomen. De AOW wordt uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Een aanbeveling van de studenten aan Aboutaleb was dan ook om de SVB de aanvullende bijstand te laten uitkeren. Daarnaast blijken veel oudere migranten niet op de hoogte van hun pensioenrechten en is het recht op pensioen van de overleden partner helemaal onbekend. Dat de eigen bijdrage voor de thuiszorg door de bijzondere bijstand vergoed kan worden, is ook veelal niet bekend. Dit leidt tot minder gebruik van de thuiszorg.

Reactie Aboutaleb

Aboutaleb reageerde lovend op de rapporten van de studenten: "De studenten hebben met hun onderzoek een acht verdiend. Ik hoor weinig nieuws en dat betekent dat het onderzoek goed is. Het sluit aan bij wat ik weet." Hij is een groot voorstander van de overheveling van de aanvullende bijstand naar de SVB en voert hier al gesprekken over met de staatssecretaris. Aboutaleb vindt het belangrijk dat de positie van de oudere migrant op de agenda staat. Ambtenaren geven al voorlichting bij zelforganisaties en moskeeën. Maar hij benadrukte vooral dat deze mensen niet in een slachtofferrol terecht moeten komen: "Ze moeten voor zichzelf opkomen. De taal leren is belangrijk voor iedereen, ook voor oudere mannen en vrouwen."