Gemeente Gouda


persbericht: nog geen aanwijsbare oorzaak voor bromtoon (04/07/2006)

Onderzoeken naar de oorzaak van de bromtoon in Korte Akkeren hebben niet geleid tot een aanwijsbare oorzaak. De bewoners zijn hierover geïnformeerd op een informatieavond op 3 juli jongstleden. Op verzoek van de bewoners wordt nog verder onderzoek gedaan naar het gemaal aan de Bosweg en de rioolaansluitingen in de Jan Philipsweg en omgeving. Bewoners die last hebben van de bromtoon zijn daarnaast uitgenodigd voor een workshop waar ze tips krijgen die kunnen helpen om minder last van het geluid te hebben.

onderzoeken
Sinds de vorige informatieavond op 8 mei 2006 is een aantal aanvullende onderzoeken uitgevoerd door de GGD Hollands Midden, de Milieudienst en de gemeente. Zo zijn er onderzoeken gedaan bij de gemeentelijke gemalen aan de Bosweg en F.W. Reitzstraat en de riolering. Ook zijn omliggende bedrijven en instellingen nogmaals benaderd met de vraag of er veranderingen in machines hebben plaatsgevonden die aanleiding konden zijn voor het ontstaan van een bromtoon.

Op verzoek van de bewoners worden het gemaal aan de Bosweg en de rioolaansluitingen in de Jan Philipsweg verder onderzocht. Het gemaal aan de Bosweg wordt voor een langere periode uitgezet om te kijken of de bromtoon afneemt. Het gemaal is tijdens eerdere onderzoeken al voor een kortere periode uitgeschakeld. Hieruit bleek geen duidelijk verband met het wegvallen van het geluid. Het onderzoek naar de rioolaansluitingen op de Jan Philipsweg is een aanvulling op het eerdere onderzoek naar het riool aan de Bosweg.

Wethouder Siebe Keulen: Het wordt steeds moeilijker om de oorzaak van de bromtoon te vinden. We hebben inmiddels al veel mogelijke bronnen onderzocht. Helaas zonder resultaat. Hopelijk leiden deze aanvullende onderzoeken alsnog tot de oorzaak.

workshop
Bewoners die last hebben van de bromtoon kunnen gebruik maken van een workshop over geluid en gehoor. Tijdens de workshop geeft een audioloog uitleg over de werking van ons gehoor en over de mechanismen die van invloed zijn op het beleven van geluid. Hierbij komen praktische tips aan bod die bewoners kunnen helpen minder last te hebben van het geluid.