Gemeente Geldrop-Mierlo


GELDROP-MIERLO IN 2005 IN DE RODE CIJFERS

Het afgelopen jaar heeft de gemeente Geldrop-Mierlo een fors tekort van ongeveer EUR 1.650.000 opgeleverd. Dit tekort wordt met name veroorzaakt door de eenmalige hogere lasten van EUR 1,3 miljoen voor de voorziening Wethouderspensioenen, een tekort van EUR 75.000 op de bouwgrondexploitaties (het zogenaamde Grondbedrijf) en door een combinatie van mee- en tegenvallers bij de normale bedrijfsvoering voor een bedrag van EUR 275.000 negatief.

NORMALE BEDRIJFSVOERING
Het tekort op de normale bedrijfsvoering is een combinatie van diverse mee- en tegenvallers. Deze financiële mee- en tegenvallers kunnen als volgt worden onderverdeeld. Meevallers waren het afgelopen jaar te vinden bij het onderhoud van wegen, straten en pleinen en bij het bijzonder onderwijs. Zo is of wordt een aantal grote herinrichtingsprojecten, zoals de reconstructie van de Grote Bos, het Bogardeind en de Geldropseweg later uitgevoerd dan was gepland. Dit geeft voor 2005 lagere kapitaallasten. Bij het Bijzonder onderwijs zijn bepaalde investeringen later of nog niet uitgevoerd, zoals de nieuwbouw van 't Klokhuis.

Tegenvallers waren er bij de afvalverwijdering en verwerking, de verkeersplannen en verkeersmaatregelen, de algemene bijstand en de bijdrage van het Rijk. Zo verwachtten we dat we van de Razob (afvalverwijderaar) per gestorte ton op de Gulbergen een vergoeding zouden krijgen. Van de restcapaciteit van deze stortplaats is geen gebruik meer gemaakt, wat een nadeel van EUR 141.000,- opleverde. Verder kregen we te maken met een grote renovatie op Bospark 't Wolfsven, wat zorgde voor EUR 80.000,- minder inkomsten aan toeristenbelasting.

EXTRA RESERVERING
In 2005 moest de voorziening Wethouderspensioenen met EUR 1,3 miljoen worden verhoogd om alle toekomstige verplichtingen te kunnen nakomen. De Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers (Wet APPA) verplicht de gemeente namelijk om de pensioenen die wethouders tijdens hun actieve loopbaan hebben opgebouwd zelf uit te betalen. Het eenmalig verhogen van de voorziening Wethouderspensioenen ging in 2005 ten laste van het saldo, waardoor er een fors negatief saldo werd behaald.

BLIJVENDE AANDACHT
De financiële positie van Geldrop-Mierlo blijft aandacht vragen. De gemeente zal ook de komende jaren de vinger aan de pols moeten houden om het financiële roer recht te houden. De jaren van structurele overschotten zijn voorbij.