Tpg post

Wethouder aboutaleb overhandigde diploma's
aan deelnemers inburgeringstraject amsterdam

AMSTERDAM, 4 juli - Vanavond ontvingen de eerste vijftien oudkomers aan het project 'Taal op de Werkvloer' hun certificaat uit handen van wethouder Aboutaleb. De oudkomers zijn in december 2005 met het inburgeringstraject gestart. De Gemeente Amsterdam en TPG Post zijn de initiatiefnemers van deze inburgeringcursus voor allochtone werknemers van TPG Post. Het inburgeringstraject wordt verzorgd door taaldocenten van het ITTA.

Mohamed el Achkar, Change Manager Diversity bij TPG Post: 'in het project Taal op de Werkvloer krijgen werknemers van ons Nederlandse taallessen, vaktaal en praktijklessen aangeboden. Ik ben erg trotst op de eerste 15 cursisten die vandaag hun certificaat in ontvangst hebben genomen.'

Het traject beslaat 300 uur en aan het einde van de cursus ontvangen de deelnemers een erkend oudkomers certificaat. El Achkar: 'het bijzondere aan dit traject is dat alle cursisten een eigen taalmaatje hebben, die elke week helpt met praktijkopdrachten. De taalmaatjes zijn autochtone collega's van de cursisten. Hierdoor wordt het taalonderwijs op maat gesneden én werkt de inburgering tweezijdig.'

Taal op de Werkvloer
In 2005 is TPG Post in samenwerking met de Gemeente Amsterdam en het Ministerie van Justitie gestart met een project, waarbij zij haar allochtone werknemers een inburgeringcursus aanbiedt. Op dit moment nemen 26 medewerkers van TPG Post van verschillende culturele achtergronden deel aan de inburgeringcursus. De praktijkopdrachten bestaan uit algemene opdrachten en werkgerelateerde opdrachten. De algemene opdrachten gaan over wonen en de buurt, gezondheidszorg, onderwijs en opvoeding, geschiedenis, staatsinrichting en geografie. De werkgerelateerde opdrachten gaan over veiligheid en functioneren op het werk (werkinstructies, samenwerken, rapporteren), werkoverleg, functioneringsgesprekken en het vinden van werk.

Diversiteit bij TPG Post
TPG Post voert een actief diversiteitbeleid. Verschillen tussen mensen worden herkend, erkend, gewaardeerd en positief benut. In - en doorstroom van allochtonen is een belangrijk speerpunt van het diversiteitbeleid van TPG Post. Binnen de proef 'Duale Trajecten Amsterdam' richten wij ons met name op werk en taal. TPG Post is één van de pioniers op het gebied van duale trajecten. TPG Post was het eerste Nederlandse bedrijf dat medewerkers van allochtone afkomst een arbeidscontract met een inburgeringcursus aanbood; de afgelopen jaren (sinds 2001) hebben honderden mensen deze inburgeringcursus gevolgd. Bij de werving van nieuwe medewerkers proberen wij rekening te houden met de afspiegeling in de samenleving. 9,5 procent van de medewerkers van TPG Post heeft een niet-westerse achtergrond. In het sorteercentrum brieven in Amsterdam ligt dit percentage zelfs op 35 procent. Bij de werving van postbodes zijn allochtone vrouwen een belangrijke doelgroep. Daarnaast willen wij ervoor zorgen dat het management een afspiegeling is van de werkvloer. Hierbij werken wij nauw samen met Vacatureservice Amsterdam.

Over TPG Post
TPG Post verwerkt dagelijks 17 miljoen poststukken met meer dan 7 miljoen bestemmingen in Nederland. Het bedrijf verbreedt daarnaast zijn horizon internationaal door middel van acquisities in Europa en Azië. Van groeiend belang zijn diensten die elektronische data omzetten in fysieke post. TPG Post is in de eerste plaats actief op het gebied van post: collectie, sortering, transport en aflevering van brieven en pakketten. Daarnaast is de onderneming gespecialiseerd in data- en documentdiensten, direct mail, e-commerce en internationale post. TPG Post heeft bijna 60.000 mensen in dienst. De omzet in 2005 bedroeg 3.900 miljoen euro.

Noot voor de reactie, niet ter publicatie
Voor meer informatie over de Gemeente Amsterdam en het inburgeringtraject kunt u contact opnemen met Johan Luijben. Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Gemeente Amsterdam, tel.
020-5522724. Voor meer informatie over TPG Post en het inburgeringtraject kunt u contact opnemen met Toby Ellson, Mediavoorlichting TPG Post, tel. 070-3342350 of 06-20010049.