Gemeente Den Haag

Wapendal is samen met het natuurmonument Westduinpark aangemeld als Natura 2000-gebied. Natura 2000 is een netwerk van wettelijk beschermde natuurgebieden. Met het oog op deze bijzondere status zijn de beheervisie en het beheerplan voor Wapendal opgesteld. Beide plannen zijn vandaag, 4 juli, door het college van Burgemeester en Wethouders vastgesteld.

Wapendal is een klein stukje duingebied dat een restant is van een oude kalkarme strandwal. In de strandvlakte was een vochtige plek of wapel (poel) aanwezig, die vermoedelijk diende als drinkplaats voor geiten en schapen. Als gevolg van de kalkarme bodem en het grazen van schapen en geiten is hier een heidegebied ontstaan. Aan deze vorm van gebruik dankt Wapendal de nu aanwezige, bijzonder natuurwaarde. In 2003 werd Wapendal aangewezen als Habitatrichtlijngebied. Naast hei heeft het gebied ook brem en een stukje loofbos. Het kwetsbare gebied is niet voor het publiek toegankelijk.

Duurzaam beheer
In de beheervisie staat het duurzaam in stand houden van het duingebied Wapendal centraal. Daarnaast zijn er specifieke doelen en maatregelen uitgewerkt voor de drie bijzondere leefgebieden duinheide, duingrasland en duinbos, die zijn aangemeld als Natura 2000-gebied. In het beheerplan staan voor de planperiode 2007-2012 de noodzakelijk uit te voeren maatregelen. Naast maaien, plaggen en afzetten (het bij de grond afzagen van beplanting) wordt hierin ook de optie begrazing uitgewerkt om, ten gunste van de drie leefgebieden, verdere vergrassing, verstruweling (het dichtgroeien met struiken) en verbossing tegen te gaan. Er is rekening gehouden met de kleine oppervlakte en kwetsbaarheid van Wapendal. Daarom is gekozen voor een kleinschalige aanpak in fasen.

Samenspraak en beheerplatform
Natuur- en bewonersorganisaties zijn intensief betrokken geweest bij het opstellen van de beheervisie en het beheerplan. Deze organisaties en de direct omwonenden hebben in een recent gehouden bijeenkomst ingestemd met beide plannen. De samenwerking met de gemeente wordt voorgezet in een nog samen te stellen 'Beheerplatform Wapendal'. Hierdoor is het mogelijk om in de komende periode de noodzakelijke maatregelen in goed overleg met belanghebbenden uit te voeren.

Planning
Het vastgestelde beheerplan wordt als vergunningsaanvraag voor de uit te voeren maatregelen bij de Provincie Zuid-Holland ingediend. Naar verwachting kan na de zomer 2006 gestart worden met de verdere voorbereiding en uitvoering van de werkzaamheden.

Meer informatie over dit project is te vinden op www.denhaag.nl/wapendal.