Politie Limburg-Noord

Bosbrand in Heijen

Datum: 3-07-2006
Tijd bericht: 22:14
Plaats: Heijen
Bosbrand in Heijen

Maandag 3 juli kort voor 16.00 uur werd bij de meldkamer in Venlo een bosbrand gemeld in het Noordlimburgse Heijen, gemeente Gennep. De brand strekte zich uit over in totaal 13 brandhaarden in een gebied van ca. 5 a 6 ha. Het gebied werd grofweg begrensd door de Stiemensweg, Hezeland en de rijksweg N271. Bij de brand was geen gevaar voor de omgeving.

13 brandhaarden waren aanwezig in het gebied in de omgeving van de Heijense Bossen. De branden zorgden voor een flinke rookontwikkeling waardoor de rijksweg N271 tijdelijk voor een gedeelte werd afgesloten. Later werd dit teruggebracht tot verminderen van de capaciteit met 1 rijstrook. Om het vuur te bestrijden maar vooral vanwege de grote bluswaterbehoefte is de brand opgeschaald naar de categorie 'zeer grote brand'. Dit betekent dat 2 peletons, met een gezamenlijke capaciteit van ± 60 personen zijn ingezet om de brand te blussen en vooral het afblussen te verzorgen. Het sein brand meester kon na enige tijd worden gegeven. Het nablussen zal nog de gehele avond in beslag nemen. Korpsen werden ingezet uit onder andere Mook, Bergen, Venray, Lottum, Horst aan de Maas, Cuyk, Gennep en Venlo.

Door de windrichting werd het gebied begrensd door de N271. Vakantiepark het Heijderbos en de nabijgelegen camping De Bloksberg zijn niet door het vuur bedreigd. Er was geen gevaar voor de omgeving.

De politie heeft in overleg met de brandweer het gebied afgesloten en in samenwerking met de provincie is de N271 (gedeeltelijk) gestremd. Over de oorzaak van de brand is op dit moment nog niets bekend, maar politie sluit brandstichting niet uit. Een verder onderzoek wordt uitgevoerd.