Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
55 Vragen van de heer drs. H. Zijlstra en de heer drs. C.A. Geldof
(vragen binnengekomen op 6 juni 2006
en beantwoording door het college verzonden op 4 juli 2006)

Al geruime tijd is er sprake van stevige overlast in Tuinwijk, vooral in de omgeving van de Samuel van Houtenstraat. De hier gevestigde belwinkel, maar vooral de snackbar en de bezoekers van café Mussi lijken de grootste veroorzakers van deze overlast. Er is sprake van rondhangende jongeren die buurtbewoners lastig vallen, de eigenaar van de supermarkt is al meerder keren bedreigd, er is veel graffiti vervuiling en vorige week vrijdag is zelfs iemand neergestoken. Verder is het aantal auto-inbraken toegenomen, worden er tegenwoordig pogingen tot woninginbraak op klaarlichte dag gedaan, is de brievenbus van TPG op een andere plaats gezet omdat deze meerdere keren is vernield, zijn de telefooncellen regelmatig vernield en durven de bewoners van aangrenzende straten 's avonds niet meer door de Samuel van Houtenstraat te lopen. Volgens buurtbewoners zijn er boven café Mussi illegalen gehuisvest en werken er zelfs illegalen in het café. Daarnaast zijn er hardnekkige geruchten dat er in het café en de snackbar gegokt en gedeald wordt. Ook schijnt er een illegaal achterom van café Mussi naar de snackbar te zijn gemaakt, waardoor men ongezien het café kan verlaten om via de snackbar weer op de straat uit te komen. Wat er precies in het café gebeurt, is echter moeilijk vast te stellen. Er hangt namelijk continu een kleed voor de ramen die voorkomt dat er naar binnen gekeken kan worden. De snackbar heeft bijna geen klandizie meer omdat buurtbewoners er niet meer durven te komen. Toch is er een uitgebreide beveiliging aangebracht, inclusief rolluiken en hekwerk. Dat doet de vraag rijzen of de snackbar zich beveiligt tegen de overlast in de buurt, of dat ze iets wil verbergen.

Er wordt al jaren gesproken over het renoveren van dit deel van Tuinwijk, maar tot op heden is er weinig concreets afgesproken. Het kleine winkelcentrum aan de Samuel van Houtenstraat maakt inmiddels een desolate indruk en de huidige overlast doet de buurt nog verder afglijden. De komst van café Mussi heeft de achteruitgang van de buurt verder versneld. Dit heeft er toe geleidt dat de eerste bewoners zijn verhuisd. De meeste bewoners hebben nog vertrouwen dat het goed kan komen, maar zij vragen wel om extra politieaandacht en snelle renovatie van de buurt. De huidige politieaandacht lijkt onvoldoende te zijn en ook het buurtwerk lijkt niet veel te (kunnen) doen aan de ontstane situatie. Concrete renovatieplannen lijken er al helemaal niet te zijn.

Dit brengt de VVD fractie in Utrecht tot de volgende vragen:

1. Is het college op de hoogte van de situatie rond de Samuel van Houtenstraat?
Ja

2. Welke maatregelen heeft het college genomen om de overlast te bestrijden?
Zie antwoorden op vragen 2006/1. De inzet die daar is beschreven is voortgezet en m.n. ook door de politie geïntensiveerd. Dat heeft geleid tot een vermindering van de omvang van de groep jongeren die overlast veroorzaakt (met name het deel van de groep van buiten de wijk is verdwenen) en helaas ook tot een verplaatsing naar elders in de wijk, waar vervolgens ook strikt tegen is en wordt opgetreden. Ook het overleg met de exploitant van het door u genoemde café over onder meer een vrijwillige sluitingstijd heeft plaatsgevonden.

3. Heeft er overleg met omwonenden plaatsgevonden om hen te betrekken bij de aanpak van de overlast? Zo nee, waarom niet en gaat dit alsnog gebeuren?
Ja, zie ook antwoorden op vragen 2006/1. Behalve de bewonersavond is ook vanuit het wijkbureau contacten onderhouden met individuele bewoners die de dupe waren van overlast en/of een bijdrage wilde leveren aan het oplossen ervan. Die contacten worden voortgezet.

4. Is het college tevreden over de huidige situatie en zo nee, bent u bereidt extra politie in te zetten en verdere (aanvullende) maatregelen te nemen?
Nee, resp. ja (zie ook antwoorden op vragen 2006/44)

5. Café Mussi en de snackbar lijken belangrijke oorzaken voor de overlast te zijn. Is het college bereidt om maatregelen tegen deze zaken te nemen en desnoods over te gaan tot sluiting? Zo nee, waarom niet?
De exploitatievergunning voor het café is ingetrokken. Uit ons bekende feiten, mede afkomstig van door de politie ingestelde onderzoek en uitgevoerde actie, blijkt niet van de betrokkenheid van de snackbar als weergegeven in de in de vragen en toelichting beschreven geruchten en veronderstellingen.

6. Is het college bereidt om met eigenaar Mitros in overleg te treden om te zorgen dat onderverhuur wordt aangepakt en dat afspraken worden gemaakt die toekomstige overlast moeten voorkomen? Zo nee, waarom niet?
Mitros heeft in het overleg met het wijkbureau aangegeven te onderzoeken of illegale onderhuur plaats vindt en zo ja, daar tegen op te treden. Mitros is tevens bereid overleg te plegen met het wijkbureau over toekomstige verhuur van het bedrijfsgedeelte.

7. Café Mussi is regelmatig 24 uur per dag geopend, is dit binnen de verstrekte vergunning toegestaan? Zo nee, waneer gaat het college conform de verstrekte vergunning handhaven?
Ja, totdat de exploitatievergunning werd ingetrokken.

8/9. Welke renovatieplannen zijn er voor dit deel van Tuinwijk en wanneer kunnen die tot uitvoering komen?
Indien er geen concrete renovatieplannen zijn, is het college dan bereidt om deze zo spoedig mogelijk op te stellen en uit te voeren?
Met de Utrechtse woningcorporaties zijn afspraken gemaakt over renovatie en sloop- en nieuwbouwprojecten Talmalaan en aangrenzende gebieden vallen daaronder. Woningen op de Talmalaan zijn gesloopt; start nieuwbouw 1e fase is voorzien eind 2007, oplevering eind 2008. Aansluitend vindt de 2e fase sloop- en nieuwbouw plaats zodat 1e fase nieuwbouw als evt. herhuisvesting kan dienen, en woningrenovatie. Start van de uitvoering van de tweede fase is niet voor begin 2009 te verwachten.
In de antwoorden op de vragen 2006/44 kondigen wij een met de bewoners op te stellen plan van aanpak aan met extra activiteiten op het terrein van leefbaarheid en veiligheid. In dat plan kan rekening worden houden met het perspectief van deze nieuwbouw- en renovatiewerkzaamheden, maar zal moeten worden ingespeeld op het gegeven dat deze aanpak gefaseerd in de komende jaren plaatsvindt.


---- --