NEN


Methoden geluidsmeting mondiaal afgestemd

Delft - Bij NEN is een internationale norm verschenen waarmee nieuwe methoden voor geluidmeting nu mondiaal zijn afgestemd. Deze norm geeft niet alleen uitleg over de nieuwe methoden. Ook beschrijft hij waar een akoesticus op moet letten bij gebruik van digitale apparatuur en verwerking met behulp van computers.

De nieuwe methoden kunnen worden ingezet in ruimten waar met de 'oude' methoden te veel stoorsignalen zouden zijn. Maar zelfs ervaren akoestici worden nog wel eens verrast door de bijzonderheden van deze meetmethoden. Deze methoden kennen elk immers hun eigen beperkingen en bijzonderheden. In welk gebied is het gevoelig? Welke omgevingsaspecten kunnen voor storing zorgen? Welke apparatuur is wel of juist niet geschikt? Hoe is de nauwkeurigheid? NEN-EN-ISO 18233 "Akoestiek - Toepassing van nieuwe meetmethodes in gebouw- en ruimteakoestiek" bevat richtlijnen over hoe hier mee om te gaan.
Veel verschillende nieuwe meetmeetonderwerpen
De richtlijnen zijn bedoeld voor nieuwe meetmethoden op het gebied van:
" luchtgeluidisolatie tussen ruimten;
" luchtgeluidisolatie van de gevel;
" nagalmtijd en andere akoestische ruimteparameters; " geluidabsorptie in meetruimten;
" 'vibration level differences';
" 'loss factor'.
Speciale aandacht besteedt de norm aan de 'Maximum Length Sequence Method' en de 'Swept-sine Method'. De norm is vooral interessant voor akoestische adviesbureaus die op de hoogte willen blijven van nieuwe ontwikkelingen.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm en over het normalisatieproces:
mw. ir. Annet van der Horn, normalisatie-adviseur bij NEN-Bouw, telefoon (015) 2 690 251, e-mail: annet.vanderhorn@nen.nl.