Time : 18:22:01
Date : 05 July 2006
Sender Name: Kabinet Keulen

Persmededeling Marino Keulen: Vlaams Parlement keurt mini-OCMW-decreet goed

Het Vlaams Parlement heeft vandaag het mini-OCMW-decreet goedgekeurd. Dit decreet van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen regelt de bestuurlijke organisatie van het OCMW (de Raad voor Maatschappelijk Welzijn, het Vast Bureau, de diensten) volgens dezelfde principes als deze uit het gemeentedecreet.

Dit mini-OCMW-decreet zal gevolgd worden door een tweede decreet over de bestuurlijke organisatie van het OCMW met betrekking tot personeel, financiën en toezicht. Deze manier van werken laat minister Keulen toe om de wijzigingen bij de verkiezing van de nieuwe OCMW-raadsleden en de installatie van de nieuwe OCMW-raden te laten ingaan vanaf 2007, wanneer ook de wijzigingen van kracht worden die het gemeentedecreet invoert voor de gemeenteraad en de gemeente. De organisatie en werking van gemeente en OCMW worden zo maximaal op elkaar afgestemd.

Een efficiënter sociaal beleid

Door een betere samenwerking mogelijk te maken tussen de gemeente en het OCMW wil minister Keulen een efficiënter lokaal sociaal beleid tot stand brengen. Vanaf 2007 kan de voorzitter van het OCMW bijvoorbeeld opgenomen worden in het college van burgemeester en schepenen. Vanaf 2013 wordt deze regeling ook een verplichting.

Het gemeentedecreet en het mini-OCMW-decreet maken het verder mogelijk dat het gemeentebestuur van een bepaalde gemeente personeel deelt met het lokale OCMW. Voor de OCMW-secretaris of gemeentesecretaris kan dit laatste enkel en alleen in gemeenten tot 20.000 inwoners. Dat betekent dat de gemeentesecretaris ook de functie van OCMW-secretaris kan opnemen of omgekeerd, dat in de toekomst de OCMW-secretaris ook de functie van gemeentesecretaris zal kunnen opnemen.

Hiervoor dienen echter zowel de gemeenteraad als de OCMW-raad van de betrokken gemeente hun toestemming te verlenen. Deze regeling zal evenwel niet van toepassing zijn op de huidige OCMW-secretarissen. De werkzekerheid van de OCMW-secretarissen wordt dus niet bedreigd, laat staan dat de toekomst van de OCMW's op enigerlei wijze in het geding zou komen.

Meer lokale autonomie

De nieuwe maatregelen vormen volgens minister Keulen een uitbreiding van de lokale autonomie. Ze geven lokale besturen de mogelijkheid om beter te besturen en het personeel van gemeente en OCMW doelmatiger in te zetten. Dit kan alleen maar het lokale sociaal beleid ten goede komen en verzekert dus de toekomst van de OCMW's, die de spil van het lokaal sociaal beleid blijven.

Persinof: persdienst.keulen@vlaanderen.be