Radboud Universiteit Nijmegen


Do 06-07-2006 Hoe hoort het eigenlijk: ken uw grammaticaal geslacht 13:30 uur Drs. G.J. Rutten (Letteren) Titel proefschrift: De Archimedische punten van de taalbeschouwing. David van Hoogstraten (1658-1724) en de vroegmoderne taalcultuur Promotor: Prof. dr. G.R.W. Dibbets E-mail: g.rutten@let.ru.nl

In het dagelijks leven was David van Hoogstraten (1658-1724) conrector van de Latijnse school in Amsterdam. In zijn vrije tijd boog hij zich over poëzie en taalkunde. Het baarde hem zorgen dat steeds meer Nederlandse auteurs moeite hadden het geslacht van het zelfstandig naamwoord correct te gebruiken. Hij besloot er iets aan te doen. Een alfabetische lijst van zelfstandige naamwoorden met vermelding van het juiste geslacht was het resultaat. De lijst kende succes. Tijdens Van Hoogstratens leven verschenen drie drukken en later in de achttiende eeuw nog eens drie. Het boekje heeft daarmee grote invloed gehad op de ontwikkeling van het Standaardnederlands.
In een brede, cultuurhistorische analyse van de vroegmoderne taalkunde toont dit boek aan dat we de taalkundige activiteiten van Van Hoogstraten moeten opvatten als onderdeel van een algemeen streven naar een cultuur van geletterdheid. Van Hoogstraten wilde dat de Nederlandse taalcultuur zich zou kunnen meten met die van vergelijkbare groepjes in Frankrijk en Duitsland. Onmisbaar voor een gecultiveerd taalgebruik vond hij een correct gebruik van het grammaticaal geslacht.
Gijsbert Rutten (Heerlen, 1977) promoveert bij de afdeling Nederlands van het Institute for Historical, Literary and Cultural Studies van de Radboud Universiteit. Rutten is bestuurslid van het Peeter Heynsgenootschap voor de geschiedenis van het talenonderwijs (zie www.peeterheynsgenootschap.nl) en redactiesecretaris van Nederlandse Taalkunde. Momenteel werkt hij als docent Nederlands en NT2 in het voortgezet onderwijs en in de volwasseneneducatie. Zie ook www.gijsbertrutten.nl.

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: info@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/agenda en onder de rubriek Onderzoek op www.ru.nl/onderzoek.


---- --