Radboud Universiteit Nijmegen


Do 06-07-2006 Financiële zekerheidsovereenkomsten, een overzichtsstudie 15:30 uur Mr. drs. T.R.M.P. Keijser (Rechtsgeleerdheid) Titel proefschrift: Financial Collateral Arrangements. The European Collateral Directive Considered from a Property and Insolvency Law Perspective Promotores: Prof. mr. S.C.J.J. Kortmann Prof. mr. W.A.K. Rank E-mail: th.keijser@jur.ru.nl

De afgelopen twee decennia hebben een grote groei laten zien van het gebruik van financiële zekerheids- overeenkomsten in Europa, zoals bijvoorbeeld repurchase-, securities lending- en derivatenovereenkomsten. Van dergelijke overeenkomsten, die betrekking hebben op geld en effecten, wordt op grote schaal door commerciële marktdeelnemers en centrale banken gebruik gemaakt. De dissertatie van Thomas Keijser geeft een overzicht van de markt waarop financiële zekerheidsovereenkomsten worden aangegaan en behandelt vervolgens de juridische aspecten van genoemde overeenkomsten. Ingegaan wordt op de Europese Richtlijn betreffende financiële zekerheidsovereenkomsten en in het bijzonder op de gevolgen van deze richtlijn voor het nationale goederen- en faillissementsrecht. Aandacht wordt besteed aan de risico's verbonden aan de overdracht van geld en effecten, aan de figuur van de pandhouder die te allen tijde over verpande goederen mag beschikken en aan de uitwinning van financiële zekerheden. In dit boek staat het Nederlandse recht centraal. Vergelijkingen worden gemaakt met het Amerikaanse, Engelse en Duitse recht. Thomas Keijser studeerde antropologie, rechten en Russisch. Hij werkte onder meer voor De Nederlandsche Bank en voor de Vrije Universiteit in Berlijn. Zijn promotieonderzoek valt onder het Institute for Law, meer bepaald het Onderzoekcentrum Onderneming en Recht, van de Radboud Universiteit. Hier werkt hij momenteel ook als onderzoeker en docent.

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: info@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/agenda en onder de rubriek Onderzoek op www.ru.nl/onderzoek.


---- --