Gemeente Woerden


29 juni 2006

Donderdagochtend 6 juli omleiding Geestdorp

Wegens plaatsing kunstwerk op begraafplaats Rijnhof

Op donderdagochtend 6 juli wordt het doorgaande verkeer over Geestdorp omgeleid via begraafplaats De Rijnhof in Woerden. Dit is in verband met de plaatsing van een kunstwerk op het nieuwe gedeelte van de begraafplaats. Hiervoor komt een hijskraan op Geestdorp te staan. De omleiding duurt van 6.30 uur tot ongeveer 9.00 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met opzichter Eric Vervoorn, (0348)
434 120.

Plaatsing kunstwerk

Bij de vijver op het nieuwe gedeelte van De Rijnhof is ruimte gereserveerd voor een kunstwerk. Dit kunstwerk is ongeveer tien bij tien meter. Een hijskraan hijst de losse elementen van het kunstwerk over de sloot heen. Op de begraafplaats zelf worden ze in elkaar gezet.

Ruimtelijke geometrische vorm

Het kunstwerk, ontworpen door André Pielage, heeft de vorm van een oer-Hollandse hooikap. Het herinnert aan de agrarische bestemming die deze plek heeft gehad en verwijst naar het (agrarische) karakter van de omgeving. Het maakt de begraafplaats als het ware weer een aardse plek.
De keus is gevallen op dit ontwerp vanwege zijn vormtaal. De subtiliteit en ruimtelijkheid in zijn beeldtaal zijn ook in dit ontwerp sterk aanwezig. Niet alleen de constructie bepaalt het beeld, maar ook de natuur. Verschillende kruiden en bloemen zullen het grondvlak tussen de palen van de hooikapconstructie vullen. Slechts één of twee maal per jaar wordt er gemaaid. Zo zal de groei van de planten het contrast tussen natuur en constructie versterken.

In september wordt het nieuwe gedeelte van de begraafplaats officieel geopend, inclusief het kunstwerk.