Gemeente Harderwijk


Commissie Samenleving over invoering Wet Maatschappelijke Ondersteuning

De commissie Samenleving bespreekt op 6 juli aanstaande de voorstellen van het college over de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Het gaat hierbij om voorstellen over de uitgangspunten van het gemeentelijk beleid voor de Wmo en over de uitvoering van nieuwe taken per 1 januari 2007. Het in werking treden van de Wmo betekent een grote verandering. Een aantal bestaande wetten, zoals de Wet voorzieningen gehandicapten, de Welzijnswet en delen van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), komt te vervallen. Deze wetten worden vervangen door de Wmo.

De beleidsvoorstellen die het college nu aan de commissie voorlegt, gaan met name over de nieuwe taken van de gemeente per 1 januari aanstaande. Dit zijn de verstrekking van `hulp bij het huishouden' (de vroegere huishoudelijke verzorging), de informatie- en adviesfunctie (het Wmo-loket) en de uitvoering van enkele subsidieregelingen die voorheen onder de AWBZ vielen. Naast enkele algemene uitgangspunten voor het beleid gaan de voorstellen met name in op hoe de gemeente de zaken wil gaan regelen. Bijvoorbeeld, hoe gaat vanaf januari 2007 de aanmelding en de indicatiestelling, de eigen bijdrage, het persoonsgebonden budget (PGB), de kwaliteit van de hulpverlening. De voorstellen zijn op 1 juni jongstleden besproken met een groot aantal maatschappelijke organisaties op het terrein van zorg en welzijn en met belangenorganisaties van cliënten in Harderwijk. Deze organisaties konden over het algemeen instemmen met de voorstellen.

Commissievergadering
De commissie Samenleving vergadert op 6 juli vanaf 19.30 uur over het collegevoorstel. U bent hierbij van harte welkom. U kunt gebruik maken van het inspreekrecht tijdens de vergadering. De stukken van de commissie Samenleving liggen ter inzage op de leestafel in de Stadswinkel en zijn ook beschikbaar via de gemeentelijke website (www.harderwijk.nl).

Inspraak
Na bespreking in de commissie Samenleving liggen de beleidsvoorstellen Wmo ter inzage in de Stadswinkel (op de leestafel in de hal) gedurende de periode 7 juli tot en met 18 augustus aanstaande. U kunt de voorstellen ook downloaden via de gemeentelijke website (www.harderwijk.nl).

Op basis van de beleidsvoorstellen wordt momenteel gewerkt aan het opstellen van de conceptverordening Voorzieningen Maatschappelijke Ondersteuning. Na vaststelling door het college ligt deze conceptverordening ook vanaf 7 juli aanstaande ter inzage in de Stadswinkel en is informatie hierover beschikbaar via de gemeentelijke website.
U kunt de stukken ook per post ontvangen. U kunt dit aanvragen bij mevrouw J. Büttner van de afdeling Welzijn, tel. 411 157.

Van alle binnengekomen reacties wordt een verslag opgesteld dat met de conceptnota Wmo aan het college en de raad wordt aangeboden.