Campagne Breekijzer springt in de bres voor allochtone student

Sbo

Persuitnodiging

Campagne Breekijzer springt in de bres voor allochtone student

Op 6 juli geeft PvdA Tweede Kamerlid John Leerdam in Den Haag een persconferentie over de resultaten van de campagne Breekijzer. Leerdam heeft de afgelopen zes weken in de vier grote steden actie gevoerd om meer allochtone studenten aan pabo en lerarenopleiding aan stages te helpen. De bijeenkomst is van 11.00 - 12.00 uur bij het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt, Lange Voorhout 13 te Den Haag.

Gebrek aan stages
Een tekort aan stages is een belangrijke reden van de uitval van zestig procent van de allochtone studenten aan pabo en lerarenopleiding. De studenten komen al vanaf hun eerste studiejaar moeilijk aan een stage. Confessionele scholen denken vaak dat allochtone studenten niet kunnen werken vanuit de christelijke levensovertuiging van de school. Maar de studenten zelf willen juist vaak op scholen van verschillende signatuur ervaring opdoen en vinden het logisch dat ze volgens de beginselen en pedagogisch-didactische visie van de stageschool werken.

Campagne
Tijdens de campagne heeft John Leerdam gesprekken gevoerd met studenten en vertegenwoordigers van de scholen, pabo's en lerarenopleidingen, en onder meer met onderwijsdeskundigen en de hoofdinspecteur van onderwijs. Hoe reageren zij op de verhalen van de studenten, onderkennen zij de scheve verhoudingen tussen autochtoon en allochtoon onderwijspersoneel en gaan zij de situatie verbeteren?
John Leerdam blikt terug, vertelt de resultaten en becommentarieert. Ook kondigt hij aan wat zijn volgende plan is.

Breekijzer
John Leerdam is het symbolische breekijzer van Full Color, een project voor instroom en behoud van allochtone leraren van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt. Voor zijn acties onderhoudt hij de weblog www.breekijzer-johnleerdam.nl. Het SBO is de organisatie van werkgevers en werknemers in het onderwijs. Full Color ontvangt subsidie van OCW.

EINDE PERSUITNODIGING


Noot voor de redactie,