Juli 2006

webdevelopment

Reactie easyJet op uitspraak Europese Hof
"Belang passagiers niet vooropgesteld"
De Europese low cost vliegmaatschappij easyJet is teleurgesteld over de uitspraak van het Europese Gerechtshof, die de klacht van easyJet tegen de fusie tussen KLM en Air France verwerpt. Met deze fusie ontstond de grootste Europese vliegmaatschappij, maar toch werd de fusie moeiteloos door de Europese Commissie toegestaan. Het was van groot belang dat de Europese Commissie juist bij dit samengaan van twee `oude' europese maatschappijen het belang van de passagiers voorop zou stellen: maar dat is niet gebeurd.
Andy Harrison, easyJet's chief executive:
"Deze fusie heeft niet de aandacht gekregen van de Europese Commissie die het verdiende. Wij hoopten dat het Hof de Commissie een tik op de vingers zou geven omdat zij is gezwicht onder politieke druk en de fusie in sneltreinvaart heeft toegestaan.
Waar het om gaat is dat Frankrijk te lijden heeft van de minste concurrentie en de hoogste vliegtarieven in heel Europa. De Europese Commissie had een goede kans dit recht te zetten door de KLM/Air France fusie niet toe te staan en daarmee de concurrentie in de markt te vergroten. We zijn erg teleurgesteld in het besluit van de Commissie toen en ook met de uitspraak van het Hof nu. De passagiers staan weer eens op de laatste plek."

"We blijven vechten voor het consumentenbelang. We hebben nog een rechtszaak lopen tegen de Europese Commissie inzake de alliantie Air France/Alitalia. Het is shockerend dat luchthaven slots die door de beide maatschappijen zijn overgedragen om meer concurrentie tussen Italië en Frankrijk te bewerkstelligen, ongebruikt zijn, ondanks easyJet's herhaalde verzoeken."

Noot voor de redactie,