Financiële functies niet sexy genoeg

House of financials


- Persbericht -

Onderzoek House of Financials:
'Financiële functies niet sexy genoeg'

Oegstgeest, donderdag 6 juli 2006 - De schaarste aan vooral hoger opgeleide, ervaren financiële professionals, wordt veroorzaakt door het 'grijze muizen imago'. Dat blijkt uit onderzoek van House of Financials onder 267 register accountants en controllers. Er wordt echter wel tegen mensen op hogere financiële functies opgekeken. Zo achten de respondenten de CFO ook geschikt als CEO. Verder blijkt uit het onderzoek dat de HR-afdelingen van bedrijven veel te weinig verstand hebben van het soort mensen dat geschikt is voor hogere financiële functies, waardoor het wervingsproces wordt belemmerd.

Op de arbeidsmarkt heerst grote schaarste aan financiële professionals. Het gaat vooral om een tekort aan hoogopgeleide mensen. Bijna tweederde van de financiële professionals geeft aan dat er sprake is van een tekort. Voor functies op academisch en HBO-niveau is dat zelfs respectievelijk 72% en 75%. De belangrijkste reden is dat de financiële functie niet als 'sexy' wordt gezien. Daarnaast spelen de vergrijzing en de kloof tussen opleiding en praktijk een rol.

Schaarste is bedreiging voor de economie
Het schaarser worden van hoogopgeleide mensen vormt volgens 86% van de respondenten een directe bedreiging voor de Nederlandse economie.

De meest genoemde oplossing voor het tekort aan financiële professionals is met bijna 60% 'het aantrekkelijker maken van het vak'. 'Het imago van ons vakgebied moet opgekrikt worden, het is niet sexy genoeg,' zegt Paul van Wees, directeur van House of Financials en initiatiefnemer van het onderzoek.

Bijna 50% van de ondervraagden ziet een betere beloning als mogelijke oplossing. Dit terwijl onderbetaling door nog geen kwart van de respondenten als reden van de krapte wordt gegeven. Maar communicatie kan ook veel doen: 46% van de grote bedrijven denkt dat zij zich als organisaties als geheel beter moeten profileren. Het aanbieden van interne opleidingen, zoals traineeships, ziet ten slotte één op de drie respondenten als oplossing voor de krapte.

Van Wees: 'Professionals willen vooral trots zijn op de organisatie waar zij voor werken. Als werkgevers hier actief aan werken, blijven ze in mijn ervaring altijd geschikte mensen vinden. Ook het serieus nemen van de kennisontwikkeling van ontwikkeling van competenties van medewerkers speelt hier een grote rol bij.'

Afdeling HR buitenspel
De afdeling Human Resources Management (HRM) of 'personeelszaken', zal de oplossing voor de schaarste niet aandragen: ruim 60% van de respondenten geeft namelijk aan dat HR-mensen te weinig verstand hebben van de vaardigheden en kwaliteiten waarover financiële professionals moeten beschikken. De afdeling HR is dan ook in slechts vier procent verantwoordelijk voor het aannemen van deze mensen. Financiële afdelingen zetten zo de afdeling HR buitenspel en nemen liever zelf hun mensen aan (22%) of hooguit in combinatie met de afdeling HR (33%). Bij de kleine organisaties worden financiële professionals in de helft van de gevallen door de directie aangenomen.

Zelfverzekerdheid en vertrouwen
Ondanks het feit dat financiële professionals blijkbaar niet de meest populaire beroepsgroep vormen, voelen zij zich vrijwel allemaal serieus genomen (90%). Tegelijkertijd vindt meer dan de helft van de ondervraagden dat zij een belangrijkere rol in de organisatie zouden moeten innemen dan nu het geval is. Dit geldt met name voor de jonge respondenten. De algemene verwachting is ook dat hun rol in de toekomst groter zal worden. Daarnaast verwacht bijna 80% dat de adviesfunctie van financiële professionals in de toekomst terrein zal winnen door de toegenomen automatisering in het vak.

Outsourcing en arbeidsmigratie
Voor bijna alle ondervraagden geldt dat zij niet bang zijn dat de eigen functie op termijn uitbesteed zal worden aan lagere lonenlanden. Wel denkt bijna 40% dat ándere financiële functies voor outsourcing in aanmerking komen. 'Het feit dat onze respondenten aangeven niet bang te zijn voor verlies van de eigen functie, is op zich goed te verklaren. Onze onderzoeksgroep bestaat uit voornamelijk hoogopgeleide professionals in leidinggevende posities. Zij hoeven inderdaad niet te vrezen voor het verlies van hun functie. Zolang er sprake is van schaarste al helemaal niet,' aldus Van Wees.

Respondenten verwachten dat de schaarste aan financiële professionals in combinatie met de hoge lonen niet zal leiden tot het vertrek van veel bedrijven uit Nederland (64%), maar wel van de emigratie van hoogopgeleide jongeren in Europees verband (68%). De respondenten verwachten ook niet dat Nederland haar positie als kennisland in dit nieuwe Europa verliest (79%).

CFO geschikt als CEO, maar niet andersom
Het geloof in eigen kunnen zien we terug op het hoogste niveau: 55% van de financiële professionals denkt dat de CFO ook als CEO geschikt is.

Over het onderzoek
House of Financials heeft het onderzoek laten uitvoeren door onderzoeksbureau Netpanel. Het betreft een representatief onderzoek onder 267 financiële professionals: 82% heeft een leidinggevende functie en de helft is meer dan 15 jaar werkzaam in het vak. Van de respondenten werkt 36% in de financiële dienstverlening. De organisaties waar de respondenten werkzaam zijn, zijn onderverdeeld in categorieën 'klein' (100 medewerkers of minder), 'middelgroot' (tussen 100 en 1000 medewerkers) en 'groot' (meer dan 1000 medewerkers). Naast het kwantitatieve onderzoek door Netpanel heeft House of Financials zelf 30 diepte-interviews uitgevoerd onder eigen relaties.

House of Financials
House of Financials is gespecialiseerd in de inzet van interim finance professionals. Sinds de start in 2001 is House of Financials vooral werkzaam voor internationaal opererende ondernemingen, waarbij het zwaartepunt ligt bij banken, verzekeraars en pensioenfondsen. House of Financials is onderdeel van Corinthe Companies. Kijk voor meer informatie www.houseoffinancials.com.


-