Gemeente Amsterdam


Directie Communicatie

Persbericht

Gemeente Amsterdam wil met nieuw fonds topevenement naar stad halen Extra financiële impuls voor evenementenbeleid

Het college van B&W heeft besloten een Evenementenfonds in te stellen voor het aantrekken van grootschalige internationale evenementen. Voor 2006 had de gemeente al 2,4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een garantiefonds. Het college heeft nu vastgesteld dat dit fonds, naast garanties, ook reguliere investeringsbijdragen kan uitkeren. Voor 2007 wordt een extra financiële impuls van 3 miljoen euro gegeven.

Het college had deze extra impuls ook al vastgelegd in het programakkoord, omdat het een van de middelen is om de doelstellingen in het economische programma 'Amsterdam Topstad', dat het college binnenkort presenteert, te halen. Doel van het Evenementenfonds is om snel en adequaat een goed bod voor grote evenementen te kunnen doen, zodat het evenementenaanbod in Amsterdam kan worden versterkt. Dit is van belang, omdat evenementen grote economische effecten hebben voor de stad, doordat zij bezoekers trekken en doordat zij het imago positief kunnen beïnvloeden.

Andere (internationale) steden zijn vaak ook geïnteresseerd om aansprekende evenementen naar zich toe te trekken en bieden hiervoor niet zelden een substantiële financiële bijdrage. De gemeente Amsterdam ontbeerde tot voor kort deze mogelijkheid en liep om die reden evenementen als de Volvo Ocean Race en de start van de Giro d'Italia mis. De komst van het Evenementenfonds maakt het mogelijk om weloverwogen acquisitie te plegen voor grote internationale evenementen. Daarnaast wil Amsterdam minimaal één nieuw grootschalig internationaal evenement mogelijk maken.

Met de komst van dit grootschalige evenement wil Amsterdam het imago van de stad als creatieve, innovatieve handelsstad versterken. De gerealiseerde mediawaarde van de gehonoreerde evenementen zal worden gemeten, zodat duidelijk wordt wat het effect van de geïnvesteerde bijdragen is.

De wethouder Economische Zaken, Lodewijk Asscher: "Amsterdam heeft een topevenement nodig van internationale allure om zich van andere wereldsteden te kunnen onderscheiden. Zo kunnen we op een positieve manier de aandacht vestigen op de stad. En dat is nodig, omdat evenementen steeds meer het onderscheid maken in de beeldvorming over steden. De gemeente wil daarom in samenwerking met Amsterdam Partners het initiatief nemen om minimaal één nieuw, terugkerend en beeldbepalend Amsterdams topevenement te laten ontwikkelen."

De gemeenteraad bespreekt het voorstel op 27 september.

Pb-094