GroenLinks

Migratiebeleid moet transparanter

6 juli 2006

De grootscheepse regularisatie van 700.000 illegale migranten vorig jaar door Spanje schoot veel EU-lidstaten in het verkeerde keelgat. In een Europa zonder binnengrenzen kunnen nationale beslissingen als deze consequenties hebben voor buurlanden. Lidstaten gaven te kennen van te voren geïnformeerd te willen worden over dergelijke voornemens.

Daarop kwam de Europese Commissie met een wetsvoorstel voor een systeem van wederzijdse informatie en vroegtijdige waarschuwing op het gebied van asiel en immigratie. Het Europees Parlement brengt deze week advies uit over het voorstel.

Volgens het plan moeten de lidstaten elkaar en de Europese Commissie op de hoogte stellen van nationale maatregelen die ze op asiel- en immigratiegebied willen treffen, als deze gevolgen kunnen hebben voor andere lidstaten of voor de Europese Unie in haar geheel.

Beveiligde gegevensuitwisseling
Het is de bedoeling dat deze informatie gedeeld wordt via een beveiligd internetnetwerk, dat alleen toegankelijk zal zijn voor nationale overheidsdiensten en de Europese Commissie.

GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is voorstander van een betere coördinatie op het gebied van migratiebeleid, maar heeft ook kritiek op het voorstel. Het internetnetwerk zal belangrijke informatie bevatten over wetgevende maatregelen en moet daarom vrij toegankelijk zijn voor iedereen. De uitwisseling van informatie moet niet alleen ten goede komen aan overheidsdiensten, maar ook aan migrantenorganisaties en andere betrokkenen.

De groene fractie in het Europees Parlement heeft een wijzigingsvoorstel ingediend om het netwerk voor informatie-uitwisseling transparanter te maken.

Zie ook:


* dossier Asielbeleid EU

«