GroenLinks

Fair Trade-keurmerk Europees beschermd

logo Fair Trade 6 juli 2006

De Groenen in het Europees Parlement hebben succesvol geijverd voor Europese wetgeving, die het Fair Trade-label beschermt en nauwkeurig omschrijft. Op dit moment is dit alleen in Frankrijk en België het geval. Nederland heeft geen criteria vastgelegd waaraan Fair Trade-producten moeten voldoen. Gevaar is dus dat de Nederlandse consument misleid wordt als hij een bewuste keuze wil maken in de supermarkt.

Het voorstel van de groene fractie kan rekenen op brede steun in het Europees Parlement. Elk jaar groeit de verkoop van Fair Trade-producten in Europa met meer dan 20%. In 2005 bedroeg de totale omzet 600 miljoen euro.

Fair Trade-concept
Steeds meer Europeanen zijn bereid een iets hogere prijs te betalen voor producten waarvan ze weten dat de producenten een eerlijke prijs krijgen. Maar omdat er geen duidelijke Europese criteria bestaan weten ze niet 100 % zeker of er aan de voorwaarden voldaan wordt.

Het Fair Trade-concept heeft inmiddels ruimschoots bewezen dat het een bijdrage levert aan de strijd tegen armoede in ontwikkelingslanden en een verbetering betekent voor de rechten van vooral vrouwen en kinderen. Ook het milieu is er bij gebaat door de duurzamere en kleinschaligere manier van produceren.

Concrete voorstellen
Het verslag doet een aantal concrete voorstellen om Fair Trade te promoten. Zo willen de Groenen dat minstens tien procent van het zogeheten 'Aid for Trade'-geld´ dat de Wereld Handelsorganisatie uittrekt voor handelsversterkende hulp aan ontwikkelingslanden wordt omgezet in' Aid for Fair Trade'-geld´. Kleine producenten kunnen zich daardoor makkelijker aansluiten en hun capaciteit verhogen. Om de vraagzijde te versterken is er het voorstel om Fair Trade-criteria te integreren bij het toekennen van openbare aanbestedingen en de aankooppolitiek van bedrijven en instellingen.

Het Europees Parlement heeft onlangs het goede voorbeeld gegeven door het bedrijf dat alle cateringactiviteiten in Brussel verzorgt te verplichten alleen nog maar koffie, thee en vruchtensappen met het Fair Trade-keurmerk te schenken.

Zie ook:


* website FairTrade.nl

«