GroenLinks

Rusland en Oekraïne dumpplaats Europees kernafval

Dumpplaats kernafval 6 juli 2006

Het Europees Parlement wil geen verbod op het dumpen van nucleair afval in zogenaamde 'derde landen'. De export van kernafval vanuit de EU gebeurt vooral naar Rusland en Oekraïne. Volgens Bart Staes, europarlementariër voor GroenLinks/Groen! toont deze uitspraak aan dat voor het parlement kernenergie nog lang niet passé is.

De groene fractie in het Europees Parlement hekelt vooral het feit dat de uitvoer van nucleair afval gebeurt naar landen, die het niet al te nauw nemen met de veiligheidsvereisten voor verwerking van dit hoogst gevaarlijke afval. Staes: " Het getuigt van enorme hypocrisie dat EU-lidstaten aan de lopende band radioactief materiaal produceren zonder zich ook maar één seconde druk te maken over de verwerking daarvan. Gelukkig bestaan er wel exportbeperkingen naar ontwikkelingslanden met nauwe banden met de EU. Maar de uitvoer naar bijvoorbeeld Rusland kan ongestoord blijven plaatsvinden."

De Groenen willen dat de landen die kernenergie produceren hun verantwoordelijkheid nemen en niet uit kostenoverwegingen Rusland en Oekraïne opzadelen met hun kernafval. Een oproep tegen dovemansoren. Er waren slechts 166 van de 732 parlementariërs te vinden voor een amendement van de groene fractie om export naar 'derde landen' te verbieden.

«